Održana III. Formacija za animatore

Od 15. do 17. ožujka 2024. godine, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je treća formacija za animatore Vrhbosanske nadbiskupije i Hercegovačkih biskupija. Formacija je okupila 55 animatora iz župa Gromiljak, Fojnica, Jelah, Kupres, Uskoplje, Studenci, Domaljevac, Brčko, Odžak, Donji Svilaj, Vareš, Ljubuški, Čapljina te gradskih župa iz Zenice, Sarajeva i Mostara. Osim 55 budućih animatora, na formaciji je sudjelovalo i 9 animatora instruktora. Program je započeo u petak u večernjim satima. Sve prisutne na samom početku formacije pozdravio je i dobrodošlicu zaželio koordinator programa Mladi za mlade Stefan Kukrić, nakon čega su se sudionici upoznali s instruktorima, stručnim suradnicama na programu Mladi za made te vlč. Stipicom Lešićem pastoralnim suradnikom. Nakon uvodnog pozdrava uslijedilo je nekoliko predavanja o animatorskoj službi i identitetu animatora, nakon čega su mladi sudjelovali u zajedničkoj večernjoj molitvi.

Drugi dan programa je započeo sv. Misom u kapelici sv. Ivana Pavla II, a misno slavlje je predvodio i pod njim propovijedao ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić. Vlč. Maršić mladima je govorio o animatorima, te da se na animatoru uvijek mora vidjeti da je animator, te da svojim djelovanjem i ponašanjem unose dušu u svoju župnu zajednicu, kao i da uvijek slušaju i uče od starijih i iskusnih ljudi kako bi njihovo djelovanje među mladima bilo što plodonosnije. Nakon molitvenog početka dana, uslijedile su radionice i predavanja na temu dinamike grupe, rada u grupama, te praktične radionice koje su budućim animatorima donijele nova znanja o smišljanju raznih igara za djecu i mlade, te druga predavanja i radionice koje su govorile o načinima vođenja radionica i susreta upotrebom različitih oblika igara, plesova i slično. Nakon poučnog dijela, mladi su podijeljeni u grupe u kojima su imali priliku osmisliti nove igre koje će kasnije upotrebljavati u provedbi susreta, a jedan od zadataka je bio i osmišljavanje vesele večeri koja sadrži sva prethodno stečena znanja i vještine koje su budući animatori stekli kroz tri formacije. Večer je završena zajedničkom večernjom molitvom u kapelici Nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II.

Nedjelja je bila rezervirana za evaluaciju i razgovor o novim stvarima koje su mladi ovoga vikenda mogli naučiti. Nakon evaluacijskog susreta, mladi su imali priliku za sakrament ispovijedi nakon čega je slavljena nedjeljna sveta Misa koju je predslavio vlč. Marin Babić, tajnik vrhbosanskog nadbiskupa uz koncelebraciju vlč. Stipice Lešića, pastoralnog suradnika u NCM-u. U svom nagovoru, vlč. Marin je mladima naglasio kako se ne trebaju stidjeti biti pobožni mladići i djevojke u današnjem modernom društvu i da kako svi trebamo prihvatiti svoje križeve i ići sretno i ponosno kroz život. Nakon Euharistijskog slavlja upriličeno je zajedničko fotografiranje te druženje oko obiteljskog stola, nakon čega su se sudionici uputili svojim domovima.

Inače, program Formacija animatora – Mladi za mlade traje jednu godinu i sadrži četiri formacijska susreta nakon kojih slijedi specijalizacija te dodjela certifikata nakon čega kandidati postaju animatori. Sljedeća formacija održat će se od 19. do 21. travnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

NCM Ivan Pavao II., od srca zahvaljuje budućim animatorima na sudjelovanju u još jednoj formaciji, te na poseban način animatorima instruktorima koji svojim dugogodišnjim iskustvom pridonose samom programu i  vršnjačkoj edukaciji te pomažu novim mladima u stjecanju novih kvaliteta i kompetencija kršanskih animatora koji se pripremaju za aktivan rad s djecom i mladima u Bosni i Hercegovini.

Stefan Kukrić