Upoznavanje s kulturnim bogatstvima BiH  – studijsko putovanje u Banja Luku

U razdoblju od 23. do 24. ožujka, mladi različiith vjerskih pripadnosti iz Sarajeva, Mostara, Bile, Travnika i Usore, posjetili su Banja Luku, u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Sudionici studijskog putovanja stigli su u subotu 23. ožujka u Banja Luku, te su u poslijepodnevnim satima posjetili džamiju Ferhadija, gdje im je dobrodošlicu poželio imam hfz. Muamer Okanović. Mladi su imali mnogo zanimljivih pitanja, o molitvi, načinom parkaticiranja vjere. Imam je govorio i aktivnostima mladih koji se okupljaju u džamiji.

Ostatak dana mladi su proveli šetajući gradom, tvrđavom Kastel, otkrivajući kulturna bogatstva Banja Luke.

U nedjelju ujutru jedan dio mladih sudjelovao je na misi u Katedrali Svetog Bonaventure. U isto vrijeme, jedan dio grupe je sudjelovao na pravoslavnoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja, a po završetku cijela grupa se okupila te im se obratio pravoslavni svećenik Lazar Balaban, koji je govorio o izgradnji hrama i životu pravoslavnih vjernika. Svećenik je govorio mladima o liturgiji u pravoslavnoj crkvi kao i različite običaje koji se vežu za određene blagdane.

Potom posjeta je nastavljena trapističkom samostanu Marija Zvijezda gdje je mlade dočekao trapista, poglavar samostana p. Zvonko Topić. On je govorio o tome ko su trapisti, o osnivanju samostana i bogatoj povijesti ove zajednice, koja je mnogo izgubila u periodu od Prvog svjetskog rata do danas. Iako u ovoj župi više ne postoji redovnička zajednica kao ranije, mladi su čuli o važnosti i ulozi u obrazovanju, ali i u mnogim drugim oblastima, koje će ostati zapisane u povijesti ovog područja. Također, mladi su saznali i o poznatom trapističkom siru, koji se pravi na obližnjoj farmi te za čiji tajni recept zna samo jedan od članova ove zajednice.

Puni dojmova i inspiracije, sudionici su zaključili ovo putovanje koje je imalo za cilj približiti mladima kulturno nasljeđe njihove zemlje i potaknuti ih na otkrivanje njezinih vrijednosti.

Zahvaljujemo se Osnovnoj školi Bila iz Bile, Katoličkom školskom centru Petar Barbarić iz Travnika, Katoličkom školskom centru sv. Josip iz Sarajeva, Prosvjetinoj školi iz Mostara i Srednjoj školi Stjepana Radića iz Usore, na suradnji i sudjelovanju u studijskom putovanju.