NAJAVA: AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

U srijedu 27. ožujka, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. bit će organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u periodu od 14h do 17h.

Akcija se organizira na poziv Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Mali vodič za VELIKE ljude (Dobrovoljne Davaoce Krvi- DDK)

 Zašto darivati krv?

Krv je nezamjenjiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hemofilije, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija itd. Nažalost, broj djece koja su oboljela od leukemije je u porastu, te im je za liječenje neophodna krv.

Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su Dobrovoljni Davaoci Krvi (DDK) jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije.Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna neophodno je animirati dovoljan broj dobrovoljnih darivatelja krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Da li je zdravo i sigurno darivati krv? Sav pribor koji se koristi pri uzimanju doze krvi (igle, PVC sistemi, PVC kese itd.) je sterilan i za jednokratnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost zaraze.

Ko može darovati krv? Krv mogu darivati sve osobe dobrog opšteg zdravstvenog stanja starosne

dobi od 18 do 65 godina. Muškarci mogu darivati krv svaka 3. mjeseca tj 4. puta godišnje.Žene

mogu darivati krv svaka 4.mjeseca tj. 3. puta godišnje.

  – Darivanje krvi ne stvara naviku i nije štetno po zdravlje

  – Organizam odrasle osobe tjelesne težine iznad 50 kg ima više od 4,5 l krvi. Gubitak krvi do 15% organizam podnosi bez ikakvih popratnih pojava. Nakon darivanja, tečni dio krvi (plazma) se nadoknadi u naredna24h

 Ukoliko se odlučite da darujete krv:

  – saznaćete vašu krvnu grupu i nivo hemoglobina u krvi (indirektni pokazatelj nivoa željeza u tijelu)

  – ukoliko ste 0 Rh negativna  krvna grupa  pomoći ćete  tek rođenim bebama

  – svi darivatelji krvi koji su darovali krv 10 i više puta, a zdravtsveno su osigurani, oslobođeni su plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge

  – za sve uposlenike koji daruju krv, moguće je izdati obrazac sa krvnom grupom i Rh faktorom, kako bi istu mogli unijeti u svoju ličnu kartu, i ova usluga je za darivatelje krvi besplatna.

Kap krvi je kap nade u život možda baš Vama dragoj osobi. Učinite da bolesti, saobraćajne nesreće i povrede ne odnesu još jedan život.