Održana III. formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 05. do 07. travnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je treća formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije, koja je okupila 31 ministranata iz: Vareša, Briješća , Lepenice, Novog Sarajeva, Sivše, Jelaha, Kreševa, Novog Grada, Stupa i Fojnice.

Na početku formacije Ministranti su se upoznali sa svojim edukatorima i s. Marinom Jurišić. Program je započeo kratkim upoznavanjem s posljednjim formacijskim susretom, nakon kojega je uslijedilo i samo međusobno upoznavanje sudionika kroz igru. Ministranti su imali mogućnost upoznati jedni druge te razgovarati o međusobnoj uključenosti u Kristovu Zajednicu – Crkvu, otkrivajući jedni drugima svoju duhovnu stranu. Ministranti su napravili maketu crkve uz imena svetaca i apostola na kojima je crkva nastala. Prvi dan je završen večernjom molitvom.

U subotu, 06. travnja, program je  započeo jutarnjom molitvom, a nakon toga su uslijedile edukativno-kreativne radionice pod vodstvom vršnjačkih edukatora i s.Marine Jurišić. Kroz ove radionice ministranti su pokazali svoje znanje onoga što su naučili kroz ministrantsku službu, a spajajući crteže otkrili su da postoji putujuća, trpeća i proslavljena Crkva, te da svi mi ispovjedimo vjeru u jednu, svetu i katoličku i apostolsku Crkvu. U poslijepodnevnim satima ministranti su imali sportsko druženje u dvorani Centra za mlade, gdje su se mogli baviti raznim sportovima, odbojkom, košarkom i nogometom. Nakon sportskog druženja uslijedila je praktična radionica u kojoj su ministrantima, vlč. Stipica Lešić i Mateo Šilić objasnili kako se ministrira. Objasnili kako se nosi kadionica, prinose darovi, hoda u procesiji itd. Duhovni nagovor, ispit savjesti i Misno slavlje u subotu, predvodio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u sjemeništu u Travniku. Vlč Jakov je govorio kako se Isus ukazuje dvanaestorici pa onda i Mariji Magdaleni. Onda je povezao kako Isus spašava Mariju Magdalenu od njezinog zla, tako i nama pomaže da se riješimo grijeha. Dalje je vlč. Jakov opomenuo sudionike kako se ne trebaju uzoholiti, nego tražiti radost i Isusa u drugima, te da drugima trebamo davati osmjeh kako bismo im bili draži. Subotu smo završili veselom večeri koju su za sudionike pripremili vršnjački edukatori i animatori te večernjom molitvom krunice Božanskog milosrđa.

U nedjelju, 07. travnja mladi se okupili na zajedničkom molitvi, a nakon nje smo se uputili na teren ispred Centra za mlade gdje su se ministranti mogli zabaviti igrajući razne igre. Nakon zabavno-rekreativnog dijela, ministranti su se pripremali za misno slavlje, uvježbavanjem ministriranja, čitanja i pjevanja. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a. Vlč. Šimo naglasak je stavio na povjerenje koje dajemo jedni drugima, prvo svojim roditeljima pa onda svojim prijateljima. „Isus nas poziva da vjerujemo jedni drugima.“, potaknuo je vlč. Maršić ministrante, te nadodao kako nam je međusobno zajedništvo jako važno, jer kad smo zajedno onda možemo rasti u vjeri. Isto tako se ministranti mora okupljati oko oltara i onda ići u svakodnevni život noseći Krista kojem mu je ministrant jako blizak u svojoj službi.

Susret je završen zajedničkim fotografiranjem i ručkom, nakon kojega su edukatori darovali ministrante. Ministranti su se nakon zajedničkog ručka uputili svojim domovina, željno iščekujući ljetni kamp za ministrante koji ih očekuje u Kornici (Posavina) od 16. do 20. srpnja 2024. godine.

Antonio Jurič/NCM