ODRŽAN PRVI VIKEND SUSRET AMBASADORI MIRA

U razdoblju od 12. do 14. travnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, okupilo se 40 mladih iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine radi sudjelovanja na vikend susretu pod nazivom Ambasadori mira.

Ovaj vikend susret, dio međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, organizirao je NCM Ivan Pavao II za srednjoškolce. Glavni cilj projekta bio je potaknuti mlade ljude različitih vjerskih uvjerenja na međusobno upoznavanje, prevladavanje predrasuda te doprinos izgradnji mira u Bosni i Hercegovini.

Susret je započeo uvodnim predstavljanjem programa i samog projekta Koračajmo zajedno, nakon čega su sudionici imali priliku upoznati se međusobno. Uslijedila je radionica pod nazivom Gradimo mostove, koju su vodili vršnjački edukatori projekta. Cilj radionice bio je potaknuti mlade da razmisle o svojoj ulozi u pomirenju i suživotu te o koracima koje mogu poduzeti u svojim zajednicama. Zaključak je bio da će međusobno poštovanje, ljubav i zajedništvo biti ključni za izgradnju mostova pomirenja.

Drugog dana susreta, mladi su imali priliku slušati predavanje o Judaizmu i hebrejskoj kaligrafiji koje je održala Anna Kožemjakin, magistar povijesti i jevrejskih studija. Ona je jedina osoba na Balkanu koja se bavi umjetničkom hebrejskom kaligrafijom i očuvanjem drevnog pisma raši. Sudionici su imali priliku vidjeti njezine radove i sami se okušati u kaligrafskom pisanju.

Nakon toga, mladi su istraživali staru jezgru grada Sarajeva, posjećujući vjerske i kulturne objekte. Posjeta je uključivala Staru pravoslavnu crkvu posvećenu arhangelima Mihailu i Gavrilu, te Gazi Husrev-begovu džamiju, značajne kulturno-povijesne spomenike Sarajeva. Zatim su mladi istraživali dijelove Baščaršije i pronalazili druge važne lokacije, završavajući posjet na Žutoj tabiji. Dan je završen kvizom znanja, gdje su sudionici trebali odgovoriti na pitanja o svemu što su vidjeli i naučili tijekom dana.

Posljednji dan susreta, mladi su sudjelovali na radionici naziva Vizija svijeta mira, koja je poticala mlade da maštaju o budućnosti i otvarala nadu za djelovanje danas. Nakon prezentacija svojih vizija budućnosti, susret je završen svetom misom koju je predvodio pastoralni suradnik vlč. Stipica Lešić. Mladi su se potom vratili svojim domovima noseći divne uspomene i nova prijateljstva.

NCM Ivan Pavao II ovim putem se zahvaljuje sljedećim školama na suradnji i podršci tijekom realizacije ovog susreta, Mješovita srednja škola Stjepan Radić iz Usore, Katolički školski centar sv. Josip iz Sarajeva i Katolički školski centar Petar Barbarić iz Travnika.

Projekt Koračajmo zajedno ove godine je dijelom financiran od strane Talijanske biskupske konferencije (Conferenza Episcopale Italiana) kroz program 8X1000 Chiesa cattolica.r