Druga grupa polaznika na projektu Iuvenes fructus učila o Podizanju voćnjaka

U subotu 13. travnja održana je peta edukacija na projektu Iuvenes fructus. Na teorijskom dijelu edukacije polaznici su slušali o temi Podizanja voćnjaka- novih nasada. Onoga trenutka kada se javi ideja, odnosno, želja, za podizanjem voćnjaka, treba imati u vidu o kojim stvarima je potrebno prethodno povesti računa, obzirom da se radi o jednoj veoma skupoj investiciji, koja bi trebala trajati godinama. Upravo zbog toga, onaj tko planira zasaditi voćnjak, trebao bi početi od same analize zemljišta. Analiza će pokazati da li je tlo uopće pogodno za sadnju određenog voća, a zatim je potrebno prilagoditi teren. Prilagoditi teren znači skicirati voćnjak- pomno isplanirati razmake sadnje, položaj voćnjaka, izravnati teren i dr. Zatim, potrebno je odabrati zdrave bezvirusne sadnice, propisno ih tretirati i posaditi. Sve predradnje na prostoru podizanja zasada će se odraziti na budućnost voćnjaka. Zato ih je jako važno kvalitetno odraditi i ništa ne prepustiti slučaju.

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su upoznati s razlikama između osnovne  gnojidbe i prihrane te s različitim formulacijama gnojiva, te su i sami samo pristupili gnojidbi voćaka.

U nastavku im je najprije pojašnjeno što je omladik i iz kog dijela voćke se razvija te su i sami polaznici pristupili uklanjanju istog. Po završetku praktičnog dijela edukacije dezinficirati korišteni alat.