OIKOS Mediterraneo okupio mlade iz različitih zemalja na susretu Beyond the Walls u Firenci

U razdoblju od 10. do 14. travnja, OIKOS Mediterraneo organizirao je susret mladih Beyond the Walls u Firenci, kao dio programa Francesco Live. Djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Žaklina Brnadić i Stefan Kukrić, aktivno su sudjelovali u cjelokupnom programu s mladima iz Italije, Francuske, Grčke, Libanona, Turske, Egipta, Nigerije i Izraela.

Program je započeo 10. travnja s predstavljanjem samog susreta Francesco Live, koji je istovremeno događaj poseban za franjevačku mladež u Italiji. Mario Pimaicerio predstavio je La Pira Fondaciju i životno djelo osobe kojoj je fondacija posvećena, Georgea La Pire. Također, sudionici su razgovarali o vlastitim snovima povezanim s Mediteranom i mogućim izazovima na putu prema njihovom ostvarenju. Predvečerje je bilo namijenjeno susretu sa župljanima, prijateljima i ostalim sudionicima u Samostanu sv. Franje, gdje su svi sudionici predstavili svoje zemlje. Djelatnici Centra za mlade tom su prilikom predstavili Bosnu i Hercegovinu, te rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Drugog dana susreta, 11. travnja, Marianella Sclavi razgovarala je sa sudionicima o Umjetnosti slušanja, dok je Silvio Gioia predstavio LabTeatar. Sudionici su dobili zadatak pripremiti predstavu sa svojim sjenama, a ostalih dana su radili na pripremi predstave za mlade iz Italije pod Silvijevim mentorstvom. Organizacija Co&So predstavila je svoj rad i doprinos na području migracija, a sudionici su interaktivno u grupama analizirali slučaj te pronalazili najbolja rješenja za obitelj. U večernjim satima u Palazzo Vecchio, najpoznatijoj palači Firence u kojoj radi vijeće grada kao i gradonačelnik, održano je otvorenje susreta Francesco Live i predstavljeni su sudionici susreta mladih Beyond the Walls.

U jutarnjim satima trećeg dana susreta, 12. travnja, sudionici su zajedno s mladima iz Italije, sudionici susreta Beyon the walls sudjelovali u programu Francesco Live u Santa Croceu. Fra Pietro Maranesi razgovarao je sa sudionicima o susretu sv. Franje s vukom i strahu od drugoga. Večernji sati bili su provedeni u razgledavanju Firence i upoznavanju s njezinom poviješću.

Predzadnji dan susreta, 13. travnja, kao i prethodnog dana u jutarnjim satima sudionici su sudjelovali u programu Francesco Live. Andrea Bottinelli, predsjednik fodnacije, predstavio je sudionicima Fondaciju Ivana Pavla II., te su partneri fondacije predstavili svoj rad. Predzadnji dan susreta ujendo je bio namjenjen za festival mladih. Sudionici su prethodnih dana po nekoliko sati i u slobodno vrijeme spremali labTeatar koji su izveli pred mladima iz Italije. Fra Francesco Zecca, predsjednik OIKOS-a, nakon izvedene predstave, predstavio je sve sudionike i njihove zemlje iz kojih dolaze.

Zadnji dan susreta, 14. travnja, u crkvi Santa Croce, pročitan je zaključak susreta Beyond the Walls, te je upriličeno Sveto misno slavlje na kojem je sudjelovalo nekoliko stotina mladih iz cijele Italije te sudionici susreta Beyond the walls. Misno slavlje predvodio mons. Paolo Giulietti, nadbiskup biskupije Lucca te predsjednik Povjernestva za mlade biskupske konferencije Toskane. Nakon Misnog slavlja upriličen je zajednički ručak i druženje za sve mlade koji su sudjelovali na konferenciji koju je organizirao OIKOS.

OIKOS Mediterraneo (grč. kuća) je Centar za integralnu ekologiju Mediterana, rođen u franjevačkom samostanu u Tarantu. Inspirirani enciklikama pape Franje Laudato Si i Fratelli Tutti, žele okupiti studente, istraživače, umjetnike, poduzetnike kako bi izgradili novu budućnost za Mediteran: zajednički dom za sve narode. Ovog ljeta organiziraju prvu ljetnu školu za 50 mladih ljudi u dobi između 18 i 30 godina, koji dolaze iz mediteranskih gradova i zemalja, koji su snažno motivirani dublje proniknuti i upoznati teme Integralne ekologije, primijenjene na pitanja održivog razvoja. Više o ljetnoj školi možete pronaći na sljedećem linku: https://www.oikosmediterraneo.it/eventi/summer-school-i-edizione/