Održana posljednja – IV formacija za animatore

U Sarajevu, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., proteklog je vikenda od 19. – 21. travnja, održana četvrta, ujedno i posljednja formacija za animatore Vrhbosanske nadbiskupije i Hercegovačkih biskupija u generaciji 2023./2024. Formacija aimatora okupila je 40-ak mladih iz deset župa: Vareš, Gromiljak, Stup, Fojnica, Studenci, Kupres, Zenica – Srca Isusova, te Zenica – Bezgrešnog začeća BDM, Jelah, Odžak, Brčko, te Donji Svilaj. Posljednja formacija tematski je bila obojena duhovnošću, a animatori su uz animatore instruktore imali priliku učiti o vlastitom svjedočanstvu vjere budućih animatora.

Susret je započeo u petak, 19. travnja kada je nakon zajedničke večere održana retrospektiva ranijih formacija, te su mladi podijeljeni u grupe, poslje čega je susret nastavljen radionicom te duhovnim trenutcima u kapelici sv. Ivana Pavla II. Subota je bila rezervirana ponajviše za zajedničke radionice o duhovnosti te služenju animatora u vjerničkoj zajednici. Mladi su imali priliku kroz radionice čuti i iskustva vjere dugogodišnjih animatora instruktora, te sudjelovati u posebno pripravljenom pokorničkom bogoslužju, nakon kojega je uslijedio sakrament sv. Ispovijedi te sv. Misno slavlje koje je predvodio ravnatelj NCM-a, vlč. Šimo Maršić. Osim duhovnog dijela dana, zajedničke molitve i sakramenata, mladi su imali i zabavno – rekreativni program koji je obuhvatio sportsko-rekreativni te filmski dio dana. Navečer je u kapelici Centra za mlade upriličeno je Euharistijsko klanjanje koje je predvodio pastoralni suradnik u NCM-u vlč. Stipica Lešić.

U nedjelju je vlč. Šimo Maršić predvodio misno slavlje, gdje je istakao kako danas svećenici čuvaju i vode svoj narod tj. svoje stado. Potakao je mlade da se mole za pastire naše crkve kako bi im na taj način pomogli i da se mole za nova duhovna zvanja.

Na kraju svete mise, koordinator projekta Stefan Kukrić se zahvalio svim učesnicima na završenoj IV. formaciji animatora. Potom su zajedno ručali i otišli u svoje župe.