Zauzeti se za nekoga

U petoj vazmenoj nedjelji Crkva nam stavlja na raspolaganje odlomak iz Djela apostolskih. Oni koji su prihvatili kršćanstvo u Jeruzalemu još uvijek su u strahu od Pavla. Još uvijek i svježina o Stjepanovu mučeništvu odzvanja u sjećanju, kao i tolikih utamničenja od strane Pavla koji su prigrlili kršćanstvo. Vjerujem kako u tim trenutcima Pavlova dolaska u Jeruzalem nije bilo svejedno ni njemu, a ni njegovim žiteljima. Vjerojatno kako su i sami Židovi koji su ostali vjerni judaizmu s nevjericom gledali u Pavla, a postoji mogućnost kako je to jedna od taktika gorljivog Pavla koji se želio domoći što većeg broja kršćana. Odlomak iz Djela nas izvještava kako nije trebalo dugo Barnabi te se zauzme za Pavla. Iz odlomka možemo iščitati kako je Pavao ipak proboravio koji dan u Jeruzalemu bez da je video apostole, a vrlo je moguće kako ih je možda vidio ali ih nikad nije upoznao te tako nije mogao stupiti u kontakt s njim. Vjerujem kako mu je neugodno bilo jer je osjećao odbačenost i sumnjičavost i od Židova kao i od kršćana. Nešto slično se sigurno dogodilo koji put i nama. U tim trenutcima najvažnije je ne izgubiti svoju smirenost niti se prepustiti osjećajima, nego zaufano moliti Duha Svetoga za slamkom spasa. Pavlova slamka spasa bio je Barnaba. Zauzeti se za nekoga može samo onaj tko vjeruje u drugačije, u ono protivno iščekivanjima. Vjerujem kako nas ove nedjelje liturgijska čitanja potiču na vjerovanje u drugačije, kao i na spremnost dati nekomu povjerenje jer samo tako možemo pokazati nekomu da se zauzimamo za tu osobu.

Prvo čitanje: Dj 9,26-31

Čitanje Djela apostolskih
U one dane: Kad je Savao došao u Jeruzalem, gledao se pridružiti učenicima, ali ga se svi bojahu: nisu vjerovali da je učenik. Tada ga Barnaba uze i povede k apostolima te im pripovjedi kako je Savao na putu vidio
Gospodina koji mu je govorio i kako je u Damasku smjelo propovijedao u ime Isusovo. Od tada se s njima slobodno kretao po Jeruzalemu i smjelo propovijedao u ime Gospodnje. Govorio je i raspravljao sa Židovima grčkog jezika pa i oni snovahu pogubiti ga. Saznala to braća pa ga odvedoše u Cezareju i uputiše u Tarz.
Crkva je po svoj Judeji, Galileji i Samariji uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 22,26b-28.30-32
Pripjev: Ti si, Gospodine, hvala moja posred zbora velikoga!

Pred štovateljima ću tvojim izvršiti zavjete svoje.
Siromasi će jesti i nasititi se,
hvalit će Gospodina koji ga traže:
nek živi srce vaše dovijeka!
Spomenut će se i Gospodinu vratiti
svi krajevi zemlje;
pred njim će nice pasti
sve obitelji pogana.
Njemu će se jedinom klanjati svi velikani zemlje,
pred njim se sagnuti svi što u prah silaze.
I moja će duša za njega živjeti,
njemu će služiti potomstvo moje.
O Gospodinu će se pripovijedati sljedećem koljenu,
o njegovoj pravdi navješćivati narodu budućem:
»Ovo učini Gospodin!«

Drugo čitanje: 1Iv 3,18-24

Čitanje Prve poslanice svetog Ivana apostola Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom. Po tom ćemo znati da smo od istine. I umirit ćemo pred njim srce svoje ako nas ono bilo u čem osuđuje. Jer Bog je veći od našega srca i znade sve. Ljubljeni, ako nas srce ne osuđuje, možemo zaufano k Bogu. I što god ištemo, primamo od njega jer zapovijedi njegove čuvamo i činimo što je njemu drago. I ovo je zapovijed njegova: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge kao što nam je dao zapovijed. I tko čuva zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i On u njemu. I po ovom znamo da on ostaje u nama: po Duhu kojeg nam je dao.
Riječ Gospodnja.
Evanđelje: Iv 15,1-8

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe,
a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam
zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne
ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.
Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne
možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i

bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i
bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«
Riječ Gospodnja.

 

Piše vlč. Stipica Lešić