Studijska posjeta u sklopu programa “Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima”

U sklopu programa Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima, koji je organizirao Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., sudionici su od 26. do 28. travnja 2024. godine imali priliku sudjelovati u studijskom putovanju u Kornicu.

Fokus ovog studijskog putovanja bio je na produbljivanju razumijevanja i usvajanju praktičnih vještina u radu s djecom i mladima, s posebnim naglaskom na osjetljivim temama intimnog partnerskog nasilja te primjeni logoterapije u radu s mladima u riziku.

Antonio Topalović, voditelj programa, svojim vođenjem sudionicima je pružio ne samo teorijsko znanje, već i konkretne alate i metode za prepoznavanje, prevenciju i intervenciju u kompleksnom pitanju intimnog partnerskog nasilja. Kroz interaktivnu radionicu, sudionici su imali priliku naučiti prepoznavati znakove nasilja, razvijati strategije za njegovo suzbijanje te pružiti podršku osobama koje imaju takva negativna iskustva. S druge strane, vlč. Ivan Dragičević, svećenik i polaznik edukacije iz logoterapije i egzistencijalne analize, vodio je radionicu o primjeni logoterapije u radu s mladima. Naglasak je stavljen na pronalaženje smisla i svrhe kao ključnih elemenata u procesu odrastanja i razvoja mladih. Kroz radionicu, sudionici su dobili uvid u to kako potaknuti mlade da pronađu unutarnju motivaciju, postave ciljeve te prevladaju izazove s kojima se susreću.

Osim intenzivnih radionica i rada, sudionici su imali priliku istražiti okolicu i posjetiti prirodne i kulturne znamenitosti, uključujući i obližnji Gradačac s bogatom povijesti. Ovaj aspekt putovanja pružio je dodatnu dimenziju iskustva i povezivanja sudionika kroz neformalno druženje.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., početkom veljače započeo je s programom šestomjesečne edukacije na temu Sociopedagoški modeli rada s djecom i mladima. U ovom programu sudjeluje 18 studenata različitih fakulteta pomagačkih zanimanja (psihologija, pedagogija, kriminologija, teologija), čime se osigurava raznolikost perspektiva i bogatstvo iskustava. Edukacija je zamišljena kao sveobuhvatan pregled temeljnih principa odrastanja, ističući važnost međusobne povezanosti socijalnih i pedagoških aspekata u procesu odgoja i obrazovanja mladih. Kroz primjenu praktičnih vještina, polaznici će biti osposobljeni za buduće izazove u radu s djecom i mladima, te će razviti sposobnosti potrebne za kvalitetno vođenje i podršku u njihovom razvoju.

Antonio Topalović