Održan 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Na ovogodišnjem susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću, u subotu 04. svibnja, sudjelovali su i mladi iz Vrhbosanske nadbiskupije u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Njih 120-ak došli su na susret sa svojim voditeljima don Ivanom Mijaćom, Josipom Markovićem, Jadrankom Kurtom i Stipicom Lešićem iz župa: Uznesenja BDM – Sarajevo Stup, Rama Šćit i Kupres Suho Polje; Presvetog Srca Isusova – Sarajevo katedrala i Prozor; Imena Marijina – Gromiljak; Sv. Ilije – Kiseljak; Duha Svetoga – Fojnica; Sv. Ivana Krstitelja – Jelah i Uzdol; Sv. Ante Padovanskog – Sivša i Kupres Rastičevo; Glavosjeka Ivana Krstitelja – Odžak; Presvetog Trojstva – Novi Travnik; Sv. Obitelji – Kupres. Po dolasku u grad dočekani su brojnim volonterima koji su im podijelili lunch pakete te promotivne majice i kape u simbolima samog susreta. U podnevnim satima, mladi iz Vrhbosanske nadbiskupije, uputili su se ka trgu Stjepana Radića gdje su imali priliku upoznati se s velikim izborom redovničkih zajednica predstavljenih po štandovima. Osim redovničkih zajednica mladi su imali priliku slušati nastup VIS-a Mihovila, svjedočanstvo Mateja Lovrića, Hrvatskog nadzemlja i zajednice Vjera i svjetlo u pretprogramu na trgu.

Po završetku pretprograma skupina od 10.000 mladih se uputila na središnji događaj susreta – Euharistijsko slavlje – u procesiji na stadion Balinovac. Nakon velike i duge procesije ulicama grada mladi su na stadionu, uz molitvu Gospine krunice, imali priliku za sakrament pomirenja koji su im omogućili brojni svećenici. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uz koncelebraciju brojnih svećenika, biskupa i nadbiskupa.

 Na samom početku apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua uputio je poruku Svetog Oca pape Franje mladima. Papa se osvrnuo na samo geslo susreta (Raduj se za svoje mladosti Prop 11,9) te pozvao mlade na zahvalnost za dar mladenaštva u kojoj se istinska radost može steći u zaglavnom kamenu Isusu Kristu prema kojemu se ne bismo trebali bojati povjeriti. Prigodnu propovijed uputio je šibenski biskup Tomislav Rogić, predsjednik Odbora HBK-a za mlade. Okosnica njegove propovijedi bila je radost zahvaljivanja, poniznost kajanja i potreba Božje pomoći. Oslanjajući se na misli sv. Augustina šibenski biskup mlade je podsjetio na upitne današnje ponude laskanja i zastrašivanja za koje je potrebno usvojiti jednostavnu lekciju odbijanja: To mi ne treba! Najlakši način za usvajanje te lekcije jeste ostati u Gospodinovoj ljubavi kroz Njegovo zlatno pravilo da činimo drugima ono što bismo voljeli da drugi nama čine. Svoju propovijed je zaključio riječima pape sa Svjetskog susreta mladih u Lisabonu: „Ustanite!“ Trgnimo se oda sna, izađimo iz ravnodušnosti, otvorimo rešetke zatvora u koji smo se ponekad zatvarali, da svaki od nas uzmogne otkriti svoj poziv u Crkvi i svijetu i postati hodočasnik nade i mirotvorac! Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti!. Misno slavlje su animirali Zbor mladih Gospićko – senjske i Varaždinske biskupije. Uz otpjevane himne i objavu domaćina Požege za idući susret hrvatske katoličke mladeži završeno je misno slavlje. Nastavak susreta odvio se na gradskom trgu gdje su mladi uz glasove Božje pobjede nastavili slaviti Boga. Dio naših mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije uputio se svojim domovima, a dio je ostao na prenoćištu u katedralnoj župi Navještenja BDM u Gospiću i župi Sv. Ante Padovanskog u Drežnik gradu. Nakon nedjeljne Euharistije u župama gdje su mladi odsjeli i zajedničkog druženja i okrijepe s mladima župe domaćina mladi iz Vrhbosanske nadbiskupije su se uputili svojim domovima zahvalni Bogu na svim primljenim milostima koje su primili proteklog vikenda.

Piše vlč. Stipica Lešić