Održana četvrta javna tribina sa prof. Vedranom Zubićem

U srijedu, 8. svibnja, u Nadbiskupijskom centaru za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je četvrta u nizu javna tribina koja se održava u sklopu projekta Maldi i demokracija – Vision Is Decision. Ovog puta, pozornost je bila usmjerena na izlaganje uglednog profesora geografije, gospodina Vedrana Zubića.

Tema koju je profesor Zubić predstavio bila je Asocijalizacija modernog društva, a kroz svoje stručno izlaganje, duboko je zaronio u bit ljudske prirode kao društvenog bića. Raspravljajući o osnovnim potrebama i inherentnoj naravi čovjeka, istaknuo je važnost društvenog povezivanja i osjećaja pripadnosti. Međutim, konparacijom društvenih normi i obrazaca ponašanja prije pedeset godina i današnjih, došli smo do zastrašujućeg zaključka – trenda otuđenja pojedinca od društva.

Profesor Zubić istaknuo je da tehnološki napredak i sveprisutnost društvenih mreža mijenjaju način na koji komuniciramo. Umjesto da se susrećemo licem u lice, sve više vremena provodimo online. To znači da se više trudimo oko toga kako se predstavljamo na internetu nego u stvarnom životu. No, naglasio je da ova promjena može imati loše posljedice za naše odnose i budućnost, jer nas udaljava od stvarnih veza i može stvoriti lažnu sliku o tome tko zapravo jesmo.

Zahvaljujemo se profesoru Zubiću što je podijelio svoje misli o ovoj važnoj temi. Njegovo znanje i predanost pomažu nam da shvatimo probleme s kojima se suvremeno društvo suočava, potičući nas da razmislimo i djelujemo kako bismo izgradili bolje i humano društvo.