Završni susret ciklusa projekta „Mladi i demokracija“

U razdoblju od 10. do 12 svibnja, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, održan je završni susret ciklusa vikend edukacije za osnovce i srednjoškolce u okviru projekta „Vision is Desicion – Mladi i Demokracija“ koji je okupio 25 srednjoškolaca iz cijele zemlje, a cilj susreta bio je potaknuti mlade na prepoznavanje društvenih sfera u kojima su i oni pozvani sudjelovati u procesu odlučivanja.

Mladi su tijekom prvog dana susreta, kroz kreativne radionice radili na upoznavanju sebe i utjecaja različitih društvenih sfera na poziciju mladih u društvu.  Subotnji prijepodnevni dio dana, započeo je radionicom o izbornom sustavu BiH gdje su mladi dobili priliku čuti nešto više o danu izbora, procesu glasanja i osnovnim pravilima koji se odnose na transparentnost izbornog procesa. Ovo je ujedno bila prilika pozvati mlade da se, kada postanu punoljetni, uključe u praćenje ovih procesa i iskoriste svoje demokratsko pravo.

Na temelju ove radionice mladi su bili dio praktične vježbe pod nazivom “Ja predsjednik/ica” gdje su vodili simulaciju izbornog procesa, odnosno pripreme za izbore i samoga glasanja. Nastavak susreta obilježile su radionice koje su se fokusirale na osobni rast i razvoj, značaj razvijanja samopouzdanja kao i prepoznavanju društvenih utjecaja koji mogu negativno utjecati na razvoj samopouzdanja kod mladih.

Radni dan je završen radionicom koju je vodila direktorica Jericho fondacije za Bosnu i Hercegovinu, Nejra Vreto-Milić. Kroz ovu radionicu mladi su dobili zadatak kreirati inicijative za svoje lokalne zajednice, fokusirajući se na ključne probleme u svojim gradovima.

Posljednji dan susreta obilježilo je predstavljanje Proglasa mladih koji su bili dio ovogodišnje generacije. Kroz ovaj proglas mladi su pozvali društvo na akciju i zajednički rad na rješavanju ključnih izazova na polju obrazovanja i razvoja mladih. Mladi su kroz proglas također pozvali društvo na jedinstvo i rušenje barijera koje dovode do stvaranja podjela u BiH. Susret je simbolično završen čitanjem proglasa i sadnjom drveta u dvorištu Centra za mlade gdje se nalazi “Aleja demokracije”.

Piše Alen Gudalo