Proglas sudionika programa „Mladi i demokracija“

U akademskoj 2023./2024. godini u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ održana su tri vikend susreta u sklopu projekta „Vision is Decision – Mladi i demokracija“ koji je okupljao mlade iz: Travnika, Novog Travnika, Kreševa, Kiseljaka, Sarajeva, Matuzića, Lepenice, Tešanjke, Teslića, Fojnice i Usore. U sklopu završnog vikend susreta, koji je održan u periodu od 10. do 12. svibnja 2024. godine mladi su kreirali Proglas, u kojem su posebno naglasili važnost obrazovanja, jačanja kapaciteta mladih i jačanja zajedništva u bosanskohercegovačkom društvu.

Proglas sudionika programa „Mladi i Demokracija“ prenosimo u cijelosti:

Mi mladi okupljeni kako bismo razgovarali o demokraciji i ključnim izazovima naše zemlje Bosne i Hercegovine.

  1. Obrazovanje: Želimo da se uvede obavezno četiri godine obrazovanja kako bi se mladi motivirali da u što većem broju stiču akademska znanja. Također, želimo da stipendije budu bazirane na akademskim postignućima a ne na temelju mita i korupcije („veze“).
  2. Jačanje kapaciteta mladih: Želimo više sudionika u vannastavnim – neformalnim obrazovnim aktivnostima, kako bi mladi bili više motivisani i ohrabreni za doprinos društvenoj zajednici. Putem navedenih aktivnosti mladi doprinose jačanju osobnog mentalnog zdravlja, te pronalaženju identiteta mladih osoba. Jačanje kapaciteta mladih podrazumijeva, nove edukativne sadržaje za profesore i nastavnike, te i samo poticanje nove literature u osnovnim i srednjim školama. Digitalizacija obrazovnih ustanova na državnom nivou na svim nivoima obrazovanja.
  3. Jačanje zajedništva: Želimo istaknuti da zajedništvo nije samo riječ, već način života koji nas povezuje i čini jačima. Kroz zajedništvo gradimo mostove među različitima kulturama, tradicijama i vjerovanjima. Mladi zaslužuju da žive u zdravoj društvenoj klimi koja je nažalost, odavno narušena. Samo zajedno možemo osigurati okruženje u kojem se mladi osjećaju podržano, poštovano i uvaženo. Kroz međusobno poštovanje i razumijevanje, možemo stvoriti društvo u kojem se svaki mladi pojedinac osjeća slobodno da ostvari svoje potencijale.

Stoga pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da se ujedine u cilju stvaranja zdrave društvene klime u kojoj će mladost moći prosperirati. Neka zajedništvo bude naša snaga i temelj na kojem gradimo bolje sutra za sve nas!