Nastavak edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus

Nakon ljetne stanke, u subotu sedmog rujna održana je dvadeset prva edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Na predavanju su sudjelovali polaznici obje grupe, a učilo se o berbi voća. Govorilo se tako o načinima berbe, rokovima berbe i koji su uvjeti da bi se obralo kvalitetno voće u količini koja je jednom ozbiljnom voćaru ekonomski isplativa. Jako je važno odrediti vrijeme berbe, jer ono bitno utiče na kvalitet ploda, njegovu transportnu i skladišnu sposobnost. Također, na kvalitet plodova prvenstveno utiče poštivanje i propisno odrađivanje agrotehničkih i pomotehničkih mjera. Postoje određene metode određivanja zrelosti voća, poput boje ploda, boje koštice i slično. Međutim, te metode nisu univerzalne za sve vrste voće, niti za sve sorte voća. Danas se koriste refraktometar i penetrometar, kao uređaji koji nam pokazuju udio šećera u plodu (refraktometar) , odnosno, tvrdoću ploda- zrelost ploda (penetrometar) i kao takvi su veoma pouzdani u određivanju rokova berbe.

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su pristupili berbi voća. Do sada su imali priliku primjenjivati različite mjere njege i zaštite u voćnjacima, a sve s ciljem kako bi na kraju dobili što kvalitetnije plodove. 
Uz kvalitetan plod vrlo je bitno odrediti i pravi trenutak berbe. 
Uz razne zastarjele metode polaznici su imali priliku  naučiti nešto i o novijim metodama koje nam preciznije pokazuju optimalan trenutak za ubiranje plodova. 
Demonstriran im je J-K-J test, refraktometar i penetrometar sa kojima su i sami polaznici rukovali.
 
U nastavku su uz pomoć platforme i kengur torbi pristupili berbi voća.