Deveta edukacija za buduće mlade poljoprivrednike

U subotu 11. svibnja održana je deveta edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Na predavanju je nazočila prva grupa polaznika, a govorilo se o mehanizaciji. Suvremena poljoprivredna proizvodnja nezamisliva je bez korištenja mehanizacije. Kroz povijest se vidi konstantan napredak u tehnološkom i tehničkom smislu, a cilj svakog proizvođača bi trebao biti da ide u korak sa istim sve u cilju ostvarivanja maksimalnog prinosa i maksimalnog iskorištenja genetskog potencijala uzgajane kulture. Na predavanju se govorilo o mehanizaciji u voćarstvu, priključcima bez kojih je nezamislivo bavljenje voćarstvom “na veliko”, a polaznici su upoznati sa pojmovima kardan, lemeš, poteznica i dr.

U praktičnom dijelu edukacije polaznici su ručno prorjeđivati plodove kruške.
Radi se o jednoj od nužnih radova u voćnjaku ukoliko želimo plodove prve klase. Prorjeđivanje plodova se može raditi kemijski i ručno.
Polaznici su prorjeđivali plodove ručno uz pomoć škara s tupim vrhom a kako bismo prorjedu odradili i u vršnim dijelovima voćke, dio polaznika je prorjedu vršio uz pomoć vučene platforme.