Održan VIII. festival duhovne glazbe Marijafest BiH

U subotu, 18. svibnja 2024. godine, održan je osmi po redu Festival duhovne glazbe – Marijafest BiH 2024. Organizator festivala ove godine bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, Radio Marija BiH te Udruga katoličkih studenata Emaus.

Festival je održan pod geslom Od srca pjevate hvalu Bogu! (usp. Kol 3,16), a okupio je četiri glazbene skupine: iz Žepča, Kupresa, Sarajeva i Novog Travnika. Poseban gost ovogodišnjeg Marijafesta koji je nastupio u revijalnom dijelu programa bio je zbor Osnovne škole Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Vlado Vrebac, ravnatelj Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije, u koncelebraciji vlč. Šime Maršića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, a skladnim pjevanjem animirali su ga gosti iz Hrvatske. U prigodnoj propovijedi vlč. Vlado je citirao sv. Augustina, koji je rekao ‘tko pjeva – dvostruko moli’, te potaknuo djecu i mlade da pjesmom slave Isusa i ne ispuštaju pjesmu iz srca, jer će im srce i duša biti radosniji.

Nakon misnog slavlja uslijedile su generalne probe zborova, kao i radionice koje su ove godine pripremili i vodili youth workeri i volonteri NCM-a.

Festival je otvoren himnom Marijafesta BiH – Marijo Majko te započeo nastupom zborova uz voditeljsku pratnju Sare Selak i Mie Rabljenović. Ovogodišnje natjecatelje saslušalo je tročlano povjerenstvo u sastavu: s. Marinela Zeko, sestra Služavka Malog Isusa i pastoralna suradnica u župi Gromiljak, Blaž Protuđer, vršnjački edukator u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., te Dario Cuculić, profesor u Osnovnoj školi Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici.

Na ovogodišnjem festivala, predstavili su se zborovi: dječji zbor „Ljiljani sv. Ante“ iz Žepča, župni zbor mladih Svete Obitelji – Kupres, zbor mladih „Mali Rim“, te dječji zbor „Zrakice milosrdnog Isusa“ župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika.

Nakon nastupa zborova u natjecateljskom programu, uslijedio je revijalni dio programa, a okupljenima su se obratili i vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM „Ivan Pavao II“ i gospodin Dražen Janko, koordinator Udruge Radio Marija BiH, koji su se zahvalili svima na dolasku te ih ohrabrili da nastave pjesmom slaviti Gospodina.

Na samom kraju festivala, proglašen je pobjednik ovogodišnjeg Marijafesta BiH 2024., a odlukom stručnog povjerenstva prvo mjesto pripalo je župnom zboru mladih Sveta Obitelj – Kupres. Župni zbor s Kupresa bit će nagrađen putovanjem i predstavljanjem na ekumenskom festivalu mladih „Emaus Fest“ koji će se održati u Ruskom Krsturu u Srbiji.

Podsjećamo kako je osmi MarijaFest BiH održan u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Radio Marije BiH te Udruge katoličkih studenata Emaus, uz financijsku podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Vlade Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje BiH i RH.

Video zapis cijelog festivala može se pogledati putem linka

 Martina Vidović/KT