Treća formacija za Youth workere u NCM-u

U razdoblju od 17. do 19. svibnja 2024. godine, održana je treća i ujedno posljednja formacija za youth workere Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Youth workeri skupina su mladih sastavljena od animatora, animatora instruktora i vršnjačkih edukatora koji su nakon osnovnih formacija prošli i dodatnu formaciju te stekli nova znanja, vještine i kompetencije za rad s mladima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Ovoga vikenda održana je formacija praktičnog rada na organizaciji događaja kako bi mladi u budućnosti mogli sami raditi na organizaciji i implementaciji raznih događaja za mlade. Na formaciji je sudjelovalo sedam mladih iz treće generacije youth workera, uz pomoć dvoje youth workera iz prve i druge generacije. Zadatak treće formacije bio je pomoć pri organizaciji i realizaciji VIII. festivala duhovne glazbe MarijaFest BiH 2024.

Susret je započeo u petak, kada je sudionike dočekao i pozdravio koordinator projekta Stefan Kukrić, koji je mlade uputio u njihove zadatke pripreme Festivala. Sudionici su potom imali priliku napraviti program za mlade, radionice i igre za najmlađe. Subota je bila rezervirana za realizaciju Festivala u čemu su najveći doprinos dali youth workeri svojim nesebičnim zalaganjem i inicijativama koje su pomogle da cjelokupni Festival duhovne glazbe prođe bez problema.

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 19. svibnja, youth workeri su imali priliku poslušati predavanje vlč. dr. Šime Maršića, ravnatelja NCM-a, koji je govorio o modelu služećeg vodstva. Zajedno sa sudionicima razmišljao je o najboljim načinima vođenja i najboljim osobinama vođe, koji potaknut Isusovim djelovanjem i vodstvom, u današnji svijet treba donijeti jednu novost i osvježenje.

Nakon predavanja, sudionici su zajedno s vlč. Šimom u kapelici Centra za mlade slavili svetu Misu. S obzirom na svetkovinu Duhova, vlč. Maršić uputio je prigodnu propovijed u kojoj je mladima objasnio pojam Duha Svetoga i njegovu vezu u Presvetom Trojstvu. Mladi su molili za darove Duha Svetoga, a nakon svete Mise, sudionicima su uručene prigodne zahvalnice i zajednička statua Festivala duhovne glazbe Marijafest BiH, koja je posvećena svima koji su sudjelovali u organizaciji Festivala.

Stefan Kukrić