Započeo 53. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, 24. svibnja u popodnevnim satima započeo je 53. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom Oni koji se uzdaju u Gospodina hodit će i neće se umoriti (usp. Iz 40, 31). Više od stotinu mladih započelo je Dan mladih molitvom  Gospine krunice a nakon toga slavljenjem sv. Mise koju je predslavio vlč. Sandro Jurešić, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., uz koncelebraciju 10 drugih svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić, otpravnik proslova apostolske Nuncijature u BiH mons. Javier Camanes-Fores te ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., vlč. Šimo Maršić.

Slavlje svete Mise animirao je zbor mladih župe sv. Ante Padovanskog iz Žepča. U prigodnoj propovijedi vlč. Sandro Jurešić podijelio je svoju osobnu priču o pozivu, ističući trenutke koji su ga nadahnuli da se posveti duhovnom pozivu. Istaknuo je važnost dubokog i iskrenog odnosa s Isusom Kristom, te kako svatko može pronaći svoju posebnu vezu s Isusom kroz molitvu, sakramente i svakodnevne male geste ljubavi i milosrđa. Njegova je propovijed bila ispunjena toplinom i iskrenošću, što je mnoge vjernike dirnulo i potaknulo na razmišljanje o vlastitom duhovnom putu. Propovijed je zaključio zajedničkom molitvom, naglašavajući kako je svaki korak prema Bogu važan i dragocjen.

Nakon zajedničke večere održan je duhovni nagovor vlč. Sandra Jurešića. Govorio je o važnosti duhovnog rasta i osobne molitve, te je podijelio svoja iskustva i savjete kako živjeti ispunjeniji duhovni život. Na samom kraju večeri sudionici su imali priliku sudjelovati u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik NCM-a. U tišini i molitvi, mladi su se sabrali pred Isusom, tražeći duhovnu obnovu i mir. Klanjanje je završilo zajedničkom molitvom i blagoslovom, ostavljajući dubok dojam na sve prisutne.

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije nastavlja se i u subotu 25. svibnja svečanom procesijom i sv. Misom na brdu Kondžilo, koju će predvoditi mons. Slađan Ćosić uz sudjelovanje velikog broja mladih i hodočasnika iz cijele Nadbiskupije.

Duhovno – glazbena večer i sam program kao i prijevoz sudionika 53. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, organizirali su Vrhbosanska nadbiskupija i NCM Ivan Pavao II. uz podršku Udruge katoličkih studenata EmausSam program podržan je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Vlade RH kroz program prekogranične suradnje BiH i RH. 

Sara Selak