Proslavljen 53. dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U subotu, 25. svibnja u župi Komušina i na brdu Kondžilo proslavljen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 53. po redu. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Kao i ranijih godina organizatori su bili Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta je Oni koji se uzdaju u Gospodina hodit će i neće se umoriti (usp. IZ 40,31) Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je dan ranije, u petak 24. svibnja, misom uočnicom koju je predvodio vlč. Sandro Jurešić.

 

Molitva Gospi Komušanskoj

U subotu su, od ranih jutarnjih sati, pristizali hodočasnici – pješice i automobilima, a dočekivali su ih volonteri NCM-a. Prema višegodišnjoj tradiciji, najprije su se okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je upriličeno pokorničko bogoslužje koje je predvodio pastoralni suradnik NCM vlč. Stipica Lešić. Uslijedio je poziv župnika i čuvara svetišta preč. Borisa Salapića na molitvu pred slikom Gospe Komušanske, koju je predvodio generalni vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Potom je blagoslovio one koji su nosili sliku te je krenula svečana procesija, u kojoj je ove godine ponovno sudjelovalo veliki broj vjernika iz svih krajeva BiH, ali i iz Hrvatske te drugih europskih zemalja. Putom do brda Kondžilo nošena je Gospina slika, moljena krunica te su pjevane marijanske pjesme. Dolaskom na uzvišenje – brdo Kondžilo, na kojem se nalazi vanjski oltar i kapelica, ponovno je bila prigoda za ispovijed do početka euharistijskog slavlja koje je predvodio mons. Slađan Ćosić  u zajedništvo s 15-ak svećenika, među kojima su bili i tajnik Apostolske Nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Javier Camañes-Forés  te župnik vlč. Salapić.

Uvijek svjesni Isusove blizine

Propovjednik je svoju propovijed započeo osvrtom na ovogodišnje geslo Oni koji se uzdaju u Gospodina hodit će i neće se umoriti (usp. Iz 40,31), napominjući kako, kao prorok vjere, Izaija traži da se izabrani narod u velikim krizama pouzdaje samo u Njega: to je jedina mogućnost da nađe svoj spas u kralju koji će biti sam Mesija. Nadalje, generalni je vikar, podsjetio kako su Prorokove riječi moto i 39. svjetskog dana mladih 2024. što ga je odbrao papa Franjo u okviru priprave za Jubilej mladih jubilarne 2025., čiji je pak moto Hodočasnici nade.

„Kad god želi zapaliti nadu u svijetu, Crkva se posebno oslanja na vas, mlade ljude, kojima pripada budućnost i koji ste ‘misionari radosti’. Kako biste to doista mogli biti, Crkva vas poziva da produbite svoje razumijevanje kršćanske nade i da radosno svjedočite da je Krist Isus, nada vaša (1 Tim 1,1) A to ponajprije znači da uvijek trebate biti svjesni Isusove blizine, posebice u kušnjama i na stranputicama života. Upravo iz te Isusove blizine i svijesti da vas on nikad ne napušta, proizlazi radost svjedočenja, snaga za ustrajnost u činjenju dobra, odgovori na pitanja i traženje vašeg uma i srca – životna mudrost koja nije vlastita samo ‘sijedim’ glavama! – spremnost prihvatiti izazove i rizike, pogled pun pouzdanja u osobnu budućnost koja svoje uporište nalazi u nadi i vjeri da je Bog ‘kormilar’ koji jučer, danas – i uvijek upravlja lađom vašeg života“, posvijestio je mons. Ćosić, dometnuvši kako u želji da nada koju Crkva polaže u mlade ostane nepokolebljiva u njihovim srcima, Crkva poziva mlade da svoju nadu grade na temeljima na kojima su je tijekom povijesti spasenja gradili svi Božji ugodnici, počevši od Abrahama.

Ne bojte se, Krista!

Nadalje, propovjednik je od okupljenog mnoštva zatražio odgovore na nekoliko pitanja, među kojima i: „Hoćete li neumorno hodati za Gospodinom svjesni da on zapravo hodi s vama i ispred vas?“ A nakon što je dobio glasan, jednodušan i oduševljen odgovor, podsjetio je na riječi dvojice papa: “Papa Ivan Pavao II. je ’78., kao rimski biskup, poručio mladima, ali i svima: ‘Ne bojte se otvoriti svoja srca Kristu!’. Isto tako, papa Benedikt XVI. je na početku svoga papinstva mlade uputio: ‘Ako pustimo Krista u svoj život, ne gubimo ništa, ništa, apsolutno ništa od onoga što život čini slobodnim, lijepim i velikim. Ne! Samo u tome prijateljstvu istinski se otkriva veliki potencijal ljudskog postojanja.  Samo u tom prijateljstvu doživljavamo ljepotu i oslobođenje’. I zato vam danas, s velikom snagom i velikim uvjerenjem, na temelju dugogodišnjeg osobnog životnog iskustva govorim, dragi mladi ljudi: Ne bojte se Krista! On ne oduzima ništa, a daje vam sve. Kad mu se predamo, zauzvrat dobivamo stostruko“, potaknuo je generalni vikar.

 

Potom su molitvu vjernika pročitali i darove prinijeli framaši Frame Sivša – Usora. Liturgiju je glazbeno animirao župni zbor mladih Spes iz župe Sv. Ante Padovanskog Žepče.

Na kraju misnog slavlja, okupljenima se obratio župnik domaćin koji je izrazio zahvalnost onima koji su došli, a posebice onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organiziranju Dana mladih. Potom je djelatnik NCM, Stefan Kukrić pročitao poruku i blagoslov mladima vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića.

Program za mlade

Nakon mise vjernici su se ponovno u dostojanstvenoj procesiji, tijekom koje se molila krunica i pjevale marijanske pjesme, uputili prema crkvi gdje je mons. Ćosić priveo kraju molitveni dio Dana mladih.

Ondje je za sve bila organizirana okrjepa, nakon koje je uslijedio  program za mlade u sklopu kojeg su sudionici predstavili rad u skupinama od prethodnoga dana te su upriličene animatorske igrice.

Podsjećamo kako je uoči 53. Dana mladih VN održanom u petak, upriličen duhovni susret u kojem je sudjelovalo oko 100 mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije. Osim misnog slavlja, upriličen je i duhovno -glazbeni program u kojem je vlč. Jurešić održao prigodan nagovor uz koji su se nizale neke od najljepših duhovnih skladbi. Nakon duhovno – glazbenog programa upriličeno je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu kojeg je predvodio vlč. Stipica Lešić. Duhovno – glazbena večer i sam program kao i prijevoz sudionika 53. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, organizirali su Vrhbosanska nadbiskupija i NCM Ivan Pavao II. uz podršku Udruge katoličkih studenata EmausSam program podržan je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Vlade RH kroz program prekogranične suradnje BiH i RH. 

 Nedjelja.ba/NCM