ODRŽAN DRUGI VIKEND SUSRET AMBASADORI MIRA

U periodu od 31.05. do 02.06, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, okupilo se 40 mladih iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine radi sudjelovanja na vikend susretu pod nazivom Ambasadori mira.

Ovaj vikend susret, dio međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, organizirao je NCM Ivan Pavao II za učenike osnovnih i srednjih škola. Glavni cilj projekta bio je potaknuti mlade ljude različitih vjerskih uvjerenja na međusobno upoznavanje, prevladavanje predrasuda te doprinos izgradnji mira u Bosni i Hercegovini.

Susret je započeo uvodnim predstavljanjem koordinatora programa Amine Čolaković i Željka Maksimovića i samog projekta Koračajmo zajedno, nakon čega su sudionici imali priliku upoznati se međusobno. Uslijedila je teambuilding radionica koju su vodili vršnjački edukatori projekta. Cilj radionice je poboljšati produktivnost i učinkovitost tima kroz jačanje međusobnih odnosa i povjerenja. Zaključak je bio da će međusobno poštovanje, ljubav i zajedništvo biti ključni za izgradnju mostova pomirenja.

Drugog dana susreta, mladi su imali priliku slušati predavanje o islamskoj kaligrafiji koje je održao Hadis Terzić, svršenik Fakulteta Islamskih nauka, te druga godina mastera na katedri za perzijski jezik i književnost. On je mlada osoba  koja se bavi umjetničkom islamskom kaligrafijom i očuvanjem drevnog pisma.  Sudionici su imali priliku vidjeti njegove radove i sami se okušati u kaligrafskom pisanju.

Nakon toga, mladi su istraživali staru jezgru grada Sarajeva, posjećujući vjerske i kulturne objekte. Posjeta je uključivala Staru pravoslavnu crkvu posvećenu arhangelima Mihailu i Gavrilu, Carevu džamiju te Katedralu Srca Isusova – značajne kulturno-povijesne spomenike Sarajeva. Zatim su mladi interaktivno istraživali dijelove Baščaršije, stare jezgre grada uz ranije upute vršnjačkih edukatora. Dan je završen kvizom znanja iz različitih oblasti edukativnog i zabavnog karaktera.

Posljednji dan susreta, mladi su sudjelovali na radionici o samopouzdanju, koja je poticala mlade da se osvrnu na svijet oko sebe i njih u njemu. Nakon prezentacija svojih vizija budućnosti, susret je završen svetom misom koju je predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, vlč. dr. Šimo Marišić. Mladi su se potom vratili svojim domovima noseći divne uspomene i nova prijateljstva.

NCM Ivan Pavao II ovim putem se zahvaljuje sljedećim školama na suradnji i podršci tijekom realizacije ovog susreta, Mješovita srednja škola Stjepan Radić iz Usore, Katolički školski centar sv. Josip iz Sarajeva, Katolički školski centar Petar Barbarić iz Travnika, te Osnovna škola Bila iz Viteza.

Željko Maksimović