Održano studijsko putovanje u Livno i Ramu u sklopu projekta Mladi – čuvari hrvatskog nasljeđa

U razdoblju od 1. do 2. lipnja, 16 animatora, youth workera i edukatora Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” posjetilo je Livno, Ramu i Blidinje u sklopu studijskog putovanja Mladi – čuvari hrvatskog nasljeđa.

U subotu, prvog dana studijskog putovanja mladi su posjetili Livno, te su imali priliku obići muzej u Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla gdje su imali priliku razgledati arheološke pronalaske i saznati više o povijesti Livna i okolnih područja. Putovanje je potom nastavljeno u Ramu-Šćit, gdje ih je dočekao fra Julijan Madžar, koji ih je proveo kroz najbitnija povijesna razdoblja Franjevačkog samostana Rama-Šćit, te objasnio značenje i vrijednost Ramskog križa. Mladi su posjetili i etnografski muzej na Šćitu, te upoznali stare zanate, tekstilnu radinost i floru i faunu područja Rame.  U nedjelju, 02. lipnja mladi su se uputili u park prirode Blidinje i uživali u pogledu na prelijepe planine i jezero, pokraj kojeg su posjetili i crkvu Gospe Snježne. Nakon zajedničkog objeda uputili su se kućama puni dojmova s ovog lijepog putovanja.

Projekt Mladi – čuvari hrvatskog nasljeđa podržan je od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Una Kovačević/NCM