Međunarodna konferencija o zaštiti dobrobiti ranjivih skupina održana u Rimu

U ime Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Antonio Topalović, stručni suradnik Centra sudjelovao je na Međunarodnoj konferenciji o zaštiti dobrobiti ranjivih skupina (International Safeguarding Conference) pod nazivom Zaštita dobrobiti i invaliditet, koja se održala u Rimu od 18. do 21. lipnja 2024. godine. Konferenciju je organizirao Institut za antropologiju (Interdisciplinarni studij ljudskog dostojanstva i zaštite) Papinskog sveučilišta Gregoriana. Konferencija je okupila stručnjake iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o nužnosti boljeg uključivanja osoba s invaliditetom u crkvenu zajednicu i šire društvo te osiguravanju njihove zaštite od emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Konferenciju je otvorio kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, nakon čega je uslijedilo uvodno izlaganje Sheile Hollins, osnivačice organizacije Books Beyond Words. Hollins je istaknula da, iako osobe s invaliditetom čine demografsku manjinu, one su izložene znatno većem riziku od zlostavljanja te je naglasila potrebu za uklanjanjem “nesvjesnih predrasuda” koje stavljaju osobe s invaliditetom u opasnost. Isusovac Hans Zollner, predsjednik Instituta za antropologiju, naglasio je važnost stalnog nadzora i monitoringa unutar Crkve kako bi se spriječila zloupotreba moći, a posebno u skrbi osoba s invaliditetom. “Crkvene vlasti ne bi smjele postati samozadovoljne samo zato što se čini da karizmatični vođa djeluje besprijekorno. To nas ne smije odvratiti od budnosti prema zamkama i vjerojatnosti da će osobe s invaliditetom biti zlostavljane” naglasio je Zollner.
U nastavku konferencije Laureen Lynch-Ryan, koordinatorica službe za osobe s oštećenem sluha u Nadbiskupiji Washington, govorila je o potrebi za uključivanjem osoba s invaliditetom u razvoj politika zaštite. “Postoji puno istraživanja o zajednici osoba s invaliditetom i zlostavljanju, ali specifično za zajednicu osoba s oštećenjem sluha, istraživanja su vrlo rijetka,” naglasila je Lynch- Ryan. Maryann Barth sa Sveučilišta Dayton je u svom izlaganju prezentirala specifičnosti teorije jezičnog uskraćivanja i njezinu utjecaju na djecu s oštećenjem sluha koja su doživjela zlostavljanje. Istaknula je potrebu za stvaranjem komunikacijskih okvira koji će pomoći u zaštiti i podršci osobama s invaliditetom, kako bi isti bili svima dostupni i imali svoju konkretnu svrhu. Posebnu interkulturalnu perspektivu je ponudila Aida Zapata Pratto, psihologinja s Sveučilišta Antonio Ruiz de Montoya u Peruu, koja je naglasila važnost promjene percepcije invaliditeta u društvu i Crkvi, ukazujući na rašireni mit u Peruu da je invaliditet “božja kazna”. “Borba protivukorijenjenih predrasuda veliki je izazov za Crkvu,” naglasila je Zapata Pratto, te je dodala da odgovor Crkve mora uključivati središnje mjesto osoba s invaliditetom u životu zajednice i promjenu poruke o invaliditetu kao kazni.

Program konferencije također je uključivao kazališnu predstavu “Pardon” koja je izvedena 18. i 19. lipnja. Ova autobiografska predstava autora i glumca Laurenta Martineza pružila je jedinstvenu priliku da kroz umjetnost podijeli svoju priču o seksualnom zlostavljanju koje je doživio u djetinjstvu od lokalnog svećenika. Martinez, koristeći kazalište kao medij, ispričao je osobno iskustvo zlostavljanja te izazove tijekom odrastanja kao posljedicu takvog iskustva, što je dodatno obogatilo program konferencije i potaknulo sudionike na dublje razumijevanje i empatiju prema osobama koje su doživjele zlostavljanje.
Predstavnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Antonio Topalović, sudjelovao je u različitim panelima i raspravama tijekom konferencije. U sklopu jedne od radnih grupa, Topalović je istaknuo kako postojeći sustavi zaštite često ne zadovoljavaju specifične potrebe osoba s invaliditetom te da je ključno da se ti okviri povežu s njihovim stvarnim iskustvima i izazovima.

Posebno je naglasio važnost stvaranja konkretnih i primjenjivih okvira koji će odgovoriti na stvarne potrebe osoba s invaliditetom. Topalović je svojim sudjelovanjem pridonio razmjeni znanja i iskustava, te je istaknuo da Crkva mora biti predvodnik u promicanju inkluzivnosti i zaštite svih svojih članova, posebno onih najranjivijih.
Sudionici Konferencije potpisali su izjavu u kojoj su se obvezali na promicanje svijesti i posebne pažnje prema potrebama osoba s invaliditetom. Također su pozvali institucije da slušaju osobe s invaliditetom direktno, da čuju njihove potrebe i njihove strahove. “Osobe s invaliditetom osjećaju se nevidljivima i zanemarenima,” rekao je Zollner, dodajući da bi trebale imati glas u tome kako se mogu zaštititi i koji mehanizmi trebaju biti uspostavljeni za prevenciju i prijavu zlostavljanja. Sljedeća konferencija o zaštiti održat će se u lipnju 2025. godine, s temom “Žene vjere, žene snage”, koja će se baviti zlostavljanjem unutar ženskih religijskih institucija.