Udruga osoba s poteškoćama u razvoju „KUĆA NADE“ realizirala aktivnost „Sport i priroda u službi zdravlja“

Udruga osoba s poteškoćama u razvoju Kuća Nade već dugi niz godina radi na edukaciji, rehabilitaciji i osnaživanju osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji, kao i promicanju novog socijalnog modela „Skrb izvan vlastite obitelji do 10 korisnika“. Posjedujemo svoj vlastiti prostor za koji sa ponosom možemo reći da je izgrađen sa velikom ljubavlju, trudom i željom da osobama sa invaliditetom pružimo sve što je njima potrebno. Kroz moderno opremljene kabinete za grupne i individualne tretmane pružamo veliki raspon usluga, a sve s ciljem promicanja mogućnosti i boljeg života ove populacije.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. predstavlja mjesto koje mladima nudi mogućnost odgoja i rasta u vjeri, nudeći im priliku za susrete s drugim i drugačijim, razvijajući svoje talente, sposobnosti kroz dodatno neformalno obrazovanje. Pored toga prepoznaju i nikada ne umanjuju vrijednost i važnost manjih projekata koji dolaze iz manjih sredina i nevidljivih skupina. Tako su prepoznali  i naš projekt „Sport i priroda u službi zdravlja“ i uvidjeli važnost sporta za naše mlade. Osobe sa invaliditetom zbog svog cjelokupnog psihomotornog stanja imaju veliki napor za obavljanje određenih sportskih aktivnosti, međutim to ne umanjuje njihovu želju da se istim bave, i pokažu da iako ponekad male svi mi imamo sposobnost i mogućnost za postizanje nekog cilja.

Današnji brz način života u gradu, gdje smo okruženi zgradama, betonom i u većini slučajeva zagađenim zrakom udaljio nas je od suštinskih vrijednosti u kojima čovjek treba da uživa a to su blagodati prirode. Pored svih blagodati koje nudi boravak u prirodi natjecateljski i timski duh nije izostao ni kod naših ekipa.  Želja da svojom voljom, radom i trudom dođu do pobjede pomogla je da pored socijalizacije, razviju pozitivnu sliku o sebi, ali i da kroz sve to očuvaju i razviju dodatne motoričke, psihofizičke sposobnosti i mogućnosti.

Bez našeg vrijednog radnog tima i asistenata koji nesebično i požrtvovano ulažu svoje vrijeme, znanje i ljubav ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Organizirati i osmisliti sportske igre i natjecanje prilagođene svakoj osobi i njenim mogućnostima nije nimalo lako, ali zbog njihovog osmijeha, želje i radosti nadamo da ćemo i dalje uspješno sprovoditi ovakve projekte i promovirati važnost sporta za osobe sa invaliditetom.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., pomogao je realizaciju projekta „Sport i priroda u službi zdravlja“ kroz mini grantove realizirane uz pomoć Međureligijskog projekta Koračajmo zajedno.

Kuća nade/NCM