Završen ljetni kamp za djecu bez roditeljskog staranja u sklopu projekta Mali putokazi u život

U Kornici, u Regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Posavini, 24. lipnja,  započeo je ljetni kamp za djecu bez roditeljskog staranja. Ovaj kamp, dio projekta Mali putokazi u život, trajao je pet dana, završavajući 28. lipnja. Kamp je okupio ukupno 52 djece i mladih koji dolaze iz različitih ustanova, uključujući Selo mira Turija, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo te JU Dom-porodica Zenica.

Petodnevni program kampa bio je pažljivo osmišljen kako bi ponudio bogatstvo edukativnih i kreativnih radionica. Djeca i mladi su imali priliku sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje su vodili devet vršnjačkih edukatora, te dva volontera iz Njemačke i Hong Konga. Program je dizajniran s ciljem poticanja razvoja njihovih talenata i interesa, pružajući podršku njihovom emocionalnom i socijalnom razvoju.

Edukativni dio programa uključivao je niz radionica koje su bile osmišljene s ciljem pružanja korisnih i praktičnih znanja djeci i mladima. Radionice su bile podijeljene u tri glavne tematske cjeline: ekologija, prva pomoć i prevencija ovisnosti. U sklopu radionica o ekologiji, sudionici su imali priliku naučiti o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja. Edukatori su kroz interaktivne prezentacije i praktične aktivnosti, kao što su recikliranje i pravilno odlaganje otpada, djecu učili kako mogu doprinositi očuvanju prirode u svakodnevnom životu. Obuka iz prve pomoći bile su izuzetno korisne jer su djecu i mlade podučavale osnovnim tehnikama i postupcima koji mogu spasiti život. Edukatori su demonstrirali kako pravilno pružiti prvu pomoć u različitim situacijama, uključujući zaustavljanje krvarenja, pružanje umjetnog disanja i postupke kod gušenja. Ove vještine ne samo da mogu pomoći njima samima, već i ljudima u njihovoj okolini, što čini ove radionice izuzetno vrijednima. Radionice prevencije ovisnosti bile su fokusirane na edukaciju djece o opasnostima različitih oblika ovisnosti, uključujući alkohol, droge i cigarete. Kroz interaktivne diskusije i igre, djeca su učila prepoznati rane znakove ovisnosti i razumjeti posljedice koje ovisnost može imati na njihove živote i zdravlje. Edukatori su im pružali alate i strategije za izbjegavanje situacija koje bi ih mogle dovesti u rizik, kao i savjete kako da se odupru pritisku vršnjaka. Djeca su također učila o važnosti zdravih životnih izbora i alternativnim aktivnostima koje mogu doprinijeti njihovom zdravlju i dobrobiti. Sve ove radionice bile su osmišljene tako da potiču aktivno sudjelovanje djece i mladih, omogućujući im da postavljaju pitanja, dijele svoja iskustva i uče kroz praktičan rad. Kroz ovaj sveobuhvatan pristup, djeca su stjecala ne samo teorijska znanja, već i praktične vještine koje će im biti od koristi u svakodnevnom životu.

Sportske aktivnosti također su bile sastavni dio programa. Djeca su imala priliku unaprijediti svoje sportske vještine kroz različite igre i natjecanja. Održan je turnir u odbojci na pijesku, što je izazvalo veliki interes među sudionicima. Pored sportskih aktivnosti, organizirana je i posjeta lokalnim bazenima, pružajući djeci priliku za osvježenje i zabavu tijekom toplih ljetnih dana. Ova aktivnost posebno je bila popularna, jer je omogućila djeci da se opuste i uživaju u vodenim aktivnostima.

Osim sportskih i edukativnih aktivnosti, kamp je bio obogaćen i raznim zabavnim sadržajima. Svake večeri organizirane su različite aktivnosti poput Movie Night-a i logorske vatre. Zabavne večeri su bile prilika za opuštanje i zabavu nakon intenzivnog dnevnog programa. Također su organizirane različite igre koje su poticale timski rad i suradnju među djecom. Kreativne radionice dodatno su obogatile iskustvo sudionika kampa.

Projekt Mali putokazi u život ima za cilj pružiti sveobuhvatnu podršku djeci bez roditeljskog staranja kroz raznovrsne aktivnosti koje doprinose njihovom osobnom i socijalnom razvoju. Kroz ovakve inicijative, djeca dobivaju priliku sudjelovati u iskustvima koja im pomažu u izgradnji samopouzdanja, razvijanju socijalnih vještina i stjecanju novih znanja.