Održan III. ljetni edukativni susret za mlade bez roditeljskog staranja

U razdoblju od 10. do 12. srpnja, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je III ljetni edukativni susret za mlade bez roditeljskog staranja, u sklopu projekta Mali putokazi u život. Susretu su nazočili štićenici iz Sela mira Kinderzukunft RWS Turija te Dom-porodica Zenica.

Vršnjački edukatori Andrea Štok, Andrea Perić, Elena Grabovac, Anđela Dizdar i Asja Aletović, pod vodstvom koordinatorice projekta Žakline Brnadić, osmislili su bogat program za mlade. Tijekom trodnevnog susreta, sudionici su uživali u raznovrsnim sportskim, edukativnim i zabavnim aktivnostima.

Kroz radionicu Prijatelji i neprijatelji u džepu, mladi su imali priliku saznati više o pametnim telefonima te njihovim prednostima i nedostatcima. Edukatori su istaknuli kako pametni telefoni mogu biti korisni alati za učenje i komunikaciju, ali su također upozorili na rizike kao što su cyberbullying, neprimjereni sadržaji i gubitak privatnosti. Mladi su naučili kako prepoznati i izbjegavati opasnosti na internetu, te kako zaštititi svoje osobne podatke. Osim toga, kroz radionicu Moć prijateljstva, sudionici su bili upoznati s važnosti prijateljskih odnosa u svakodnevnom životu. Naglasak je stavljen na razumijevanje i razvoj socijalnih vještina koje potiču empatiju, povjerenje i podršku među vršnjacima. Edukatori su istaknuli kako prijateljstvo može biti izvor snage i pomoći u prevladavanju životnih izazova, te su potaknuli mlade da njeguju i razvijaju pozitivne odnose s vršnjacima. Kroz ove radionice, mladi su dobili alate i znanja koja im mogu pomoći u sigurnijem i smislenijem korištenju tehnologije, kao i u izgradnji čvrstih i zdravih prijateljskih odnosa.

Pod vodstvom Marija Tucakovića, djelatnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, mladi su sudjelovali u različitim sportskim aktivnostima koje su im omogućile da se fizički aktiviraju i međusobno povežu kroz timski rad i igru. Program je uključivao razne sportove poput nogometa, košarke i atletike, s naglaskom na važnost fizičke aktivnosti za zdravlje i dobrobit. Posebna atrakcija bila je posjeta Olimpijskom bazenu, gdje su mladi imali priliku učiti plivati i usvajati nove tehnike plivanja. Pod stručnim vodstvom instruktora, sudionici su savladavali osnovne plivačke vještine, te su imali priliku razviti svoje sposobnosti u sigurnom i podržavajućem okruženju. Ova aktivnost bila je ne samo korisna za fizički razvoj, već je i poticala samopouzdanje i hrabrost među mladima.

Slobodno vrijeme bilo je ispunjeno zabavnim programom koji je uključivao plesne i glazbene aktivnosti. Mladi su se opuštali uz ples i pjesmu, što je dodatno pridonijelo stvaranju pozitivne i opuštene atmosfere. Ove aktivnosti omogućile su im da se kreativno izraze, povežu s vršnjacima kroz zajedničke interese, te uživaju u bezbrižnim trenucima druženja i zabave.

Veliko hvala Selu mira Kinderzukunft RWS Turija i Dom-porodica Zenica za njihovu suradnju i sudjelovanje. Zahvaljujemo se što ste prepoznali važnost ovakvih inicijativa i što ste omogućili mladima da sudjeluju u bogatom programu koji im je pružio ne samo edukaciju, već i nezaboravne trenutke druženja, zabave i osobnog rasta.