Završen sedamnaesti kamp mira Friedensgrund

„Ljetni kamp mira Friedensgrund BiH nastavlja s uspješnom tradicijom okupljanja mladih različitih vjerskih pozadina s ciljem jačanja međusobnog razumijevanja i mira te pružanja nezaboravnog i obogaćujućeg iskustva za sve sudionike.“

Mladi iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine okupili su se u Kornici u ponedeljak, 8. srpnja, kako bi sudjelovali u sedamnaestom po redu ljetnom kampu mira Friedensgrund BiH. Ovaj jedinstveni kamp, organiziran od strane NCM-a Ivan Pavao II., ima za cilj spajanje mladih katolika i pravoslavaca, te pružanje nezaboravnog iskustva kroz spoj zabave, molitve, učenja i timskog rada.

Početak kampa obilježilo je predstavljanje voditelja i edukatora kampa Friedensgrund, a dobrodošlicu su im poželjeli koordinatori Stefan Kukrić i Željko Maksimović, kao i vršnjački edukatori NCM-a te volonteri iz Slovenije, Njemačke i Kine. Sudionicima je otkriven bogat program kampa, a potom je uslijedilo međusobno upoznavanje i podjela u grupe. U grupama su mladi dobili priliku pokazati svoje talente i kreativnost, koje će moći prezentirati drugim sudionicima tijekom trajanja kampa Friedensgrund. 

Devetog srpnja započeo je drugi dan Friedensgrund kampa. Dan je započeo jutarnjom molitvom u Duhu Taize-a koju su predvodili volonteri  Sara Gajšek i Florian Dettmers. Nakon molitve sudionici su se uključili u volonterske akcije kako bi zajedno doprinijeli ljepoti okoline. Pomogli su mještanima sela Kornica u slaganju drva, te su očistili i zasadili cvijeće u lokalitetu jezera u Kornici. Poslijepodne su obilježile olimpijske igre koje su realizirane uz pomoć djelatnika Centra za mlade Maria Tucakovića i edukatora.  Večer je obilježila radionica vanjske saradnice NCM-a Ružice Marković, koja je predstavila projekt Rondine u sklopu kojeg je sudjelovala u master studijskom programu. Drugi dan završio je molitvom u duhu Taizéa. Mladima je ovaj duhovni trenutak pružio smirenost i unutarnji mir, te ih osvježio za nadolazeće izazove i iskustva.

Treći dan ljetnog kampa mira Friedensgrund BiH donio je mladima nezaboravno iskustvo provedeno na bazenima u Orašju. U veseloj atmosferi, mladi su se međusobno družili i stvarali nova prijateljstva. Pri povratku sa bazena mladi su imali priliku razgovarati sa vlč. Sandrom Jurešićem i vlč. Antom Perićem na temu ekumenizma te o mnogim drugim zanimljivim temama. 

Četvrti dan ekumenskog kamp bio je rezerviran za djelovanje u zajednici. 11. srpnja u jutarnjim satima jedna grupa sudionika otišla je u Centar za edukaciju i rehabilitaciju „Kuća Nade“ u Odžaku. Tamo su imali priliku na interaktivan način sudjelovati u socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim poteškoćama.  Druga grupa mladih odlučila je pomoći u čiščenju crkvenog dvorišta. U srednjem dijelu dana usljedio je nastavak vodenih igara gdje su sudionici imali priliku osvježiti se i zabaviti u toplim ljetnim danima Posavine. Nakon vodenih igara sudionici su imali priliku ispoljiti svoje kreativne mogućnosti praveći zastavu Friedensgrund kampa. Večer je bila obilježena projekcijom filma, što je omogućilo sudionicima da se opuste i uživaju u zajedničkom iskustvu gledanja filma. Kao i svaki dan do sada, četvrti dan završio je molitvom u duhu Taizéa koju su predvodili volonteri iz Slovenije i Njemačke.

Peti dan,  12. srpnja započeo je molitvom u duhu Taize-a, nakon koje su se sudionici uputili u posjetu župnoj Crkvi svetog Marka Evanđelista u Gradačcu gdje ih je dočekao župnik vlč. Stjepan Didak koji je ukratko predstavio povijest i sadašnji život župe. Sljedeća stanica bila je posjeta jezeru Hazna kod Gradačca, gdje su sudionici uživali u prirodi i jezeru. Predvečer je uslijedio duboki trenutak za sve sudionike, kada je vlč. Sandro Jurešić, pastoralni suradnik NCM-a za region Posavine, održao nagovor o važnosti tišine u životu. Kroz razmišljanje i osobnu refleksiju, mladi su imali priliku povući se u tišinu i promisliti o svom unutarnjem putovanju i ciljevima. 

Šesti dan kampa, 13. srpnja, započeo je kiparskom radionicom. Sudionici su imali prostor za eksperimentiranje i razvijanje svojih ideja i tehničkih vještina. Svaki komad koji nastane u radionici nosi sa sobom priču i osobnu interpretaciju. Sredinom dana sudionici su pripremali zajednički program za goste. U posjetu učesnicima došli su i korisnici Centra za rehabilitaciju u Odžaku pod nazivom „Kuća Nade“. 

Posljednjeg dana kampa, 14. srpnja mladi su podijelili svoja iskustva, uputili zajedničke pozdrave te napravili zajedničku fotografiju nakon čega su sudjelovali u nedjeljnom svetom misnom slavlju u župi Čardak. Misu je predvodio župnik vlč. Ivan Dragičević. Misno slavlje animirali su sudionici kampa koje je na samom početku slavlja župnik srdačno pozdravio i izrazio podršku u zajedničkom koračanju prema miru s drugim kršćanima.  

Ovom prilikom Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II zahvaljuje vlč. Sandru Jurešiću, Taize zajednici, Centru za rehabilitaciju i razvoj „Kuća Nade“, Poduzeću „Zorg-in“, volonterima Florianu Dettmers, Sari Gajšek, Mathildi Gladitz, Shawnu Cheng te ponajviše vršnjačkim edukatorima Iris Vrdoljak, Miji Rabljenović, Kristini Mandić i Danijeli Jocović na uspješnoj realizaciji kampa Friedensgrund.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II duboko se nada kako će mladi Bosne i Hercegovine i regije prepoznati važnost ekumenizma i dijaloga te kako će se već sljedeće godine okupiti na osamnaestom po redu ekumenskom ljetnom kampu mira Friedensgrund BiH 2025.

Željko Maksimović