Završen ljetni kamp za ministrante

U utorak 17. srpnja uspješno je započeo ljetni kamp za skupinu ministranata koji je okupio 40 mladih iz Sarajeva, Lepenice, Domaljevca, Bazika, Sivše, Jelaha, Odžaka, Svilaja, Kupresa i Žepča. Prvi dan kampa započeo je slavljenjem sv. mise u filijalnoj crkvi sv. Josipa u Kornici koju je predvodio vlč. Šimo Maršić. Po završetku sv. mise uslijedila je večera, nakon čega su se sudionicima obratili koordinator Mateo Šilić Iris Vrdoljak koji su sudionike upoznali s programom kampa, te predstavili animatore koji će narednih nekoliko dana voditi radionice. Dobacivanjem klupka i odgovaranjem na zanimljiva pitanja, izgradili su mrežu zajedništva. Nakon toga, sudionici su podijeljeni u male skupine i tijekom daljnjeg programa imali su priliku bolje se upoznati. Slijedila je zanimljiva aktivnost u kojoj su, podijeljeni po grupama, osmislili vlastite recitacije ili pjesme koje su kasnije predstavili pred svima. 

Ovaj dio programa donio nam je najviše uživanja, bio je izuzetno zanimljiv i ispunjen smijehom.  Program prvog dana završen je zajedničkom molitvom koju su vodili animatori kampa. Drugi dan ovogodišnjeg kampa započeli smo svečanom svetom misom koju je predvodio vlč. Šimo Maršić. Nakon mise, djeca su s nestrpljenjem čekala odlazak na bazen, što je bio vrhunac njihovog jutra. Na bazenu su se zabavljali kupanjem i igranjem, a uživali su u osvježavajućoj vodi i raznim aktivnostima. Djeca su se međusobno natjecala u raznim igrama, skokovima u vodu i štafetama, što je dodatno doprinijelo uzbuđenju. Nakon povratka s bazena, dan je bio ispunjen radosti i zadovoljstvom, a veseli osmijesi na licima djece svjedočili su o tome koliko su uživali. Nakon toga uslijedila je vesela večer koju je naša edukatorica Lorena Grbavac obogatila organiziranjem aktivnosti pod nazivom ,,Kašika znanja“. Ovaj kviz obuhvatio je pitanja iz općeg znanja, kao i raznovrsne teme iz Biblije, pružajući sudionicima priliku da pokažu svoje znanje i zajednički se zabave. Treći dan kampa započeli smo također svetom misom, nakon koje je slijedio doručak. Potom smo se posvetili radionici pod nazivom “Psalam 15”, koja je geslo ovogodišnjeg ljetnog kampa za ministrante. Radionica je bila osmišljena tako da djeci edukatorice Nikolina Rosić i Lorena Grbavac približe značenje i važnost Psalma 15 kroz interaktivne aktivnosti i diskusije. Po završetku teorijskog dijela radionice, održan je praktični dio koji je vodio Mateo Šilić, projekt koordinator u NCM-u te edukator Antonio Jurič. U ovoj radionici ministranti su imali priliku pokazati svoje znanje o liturgijskom ruhu, posuđu i drugim važnim elementima euharistijskog slavlja. Mateo i Antonio su djeci objašnjavali svaki element, te su djeca imala priliku postavljati pitanja i aktivno sudjelovati. Nakon pauze za ručak, održane su Olimpijske igre, koje su uključivale dvije kategorije: suhe i vodene igre. Djeca su uživala u natjecateljskom duhu, a vodene igre su im bile osobito draže. Igre su uključivale razne aktivnosti poput povlačenja konopa, trčanja u vrećama, gađanja balonima napunjenim vodom i mnoge druge. Vesela večer bila je organizirana od strane edukatora, a uključivala je tri zanimljiva zadatka podijeljena u pet grupa. 

Prvi zadatak bio je pronaći kovertu i riješiti zagonetku, gdje je zagonetka bio jedan od edukatora. Drugi zadatak je bio prepoznati opisano mjesto na kampu, što je zahtijevalo pažljivo slušanje i dobru orijentaciju. Treći i najzabavniji zadatak bio je napisati vijest o sudjelovanju Wudija i Garija, pasa koji su unijeli puno smijeha i radosti u kamp. Uz to, grupe su morale napraviti šator od slamki te osmisliti tajni pozdrav za svoju grupu. Svi zadaci su bodovani, a večer smo završili večernjom molitvom nakon koje je uslijedio noćni mir. Ovi dani su bili ispunjeni radošću, zajedništvom i duhovnim obogaćivanjem, te su pružili djeci nezaboravno iskustvo na ovogodišnjem ljetnom kampu. Četvrti dan kampa započeli smo svetom misom, nakon koje je uslijedila ispovijed. Nakon duhovne obnove, sudionici su sudjelovali u vrlo zanimljivom kvizu koje su vodile edukatorice Elena Grbavac i Rafaela Mirčić. Pitanja su obuhvaćala razne teme, uključujući Bibliju, ministrantska pitanja, asocijacije, te popularnu igru “Na slovo, na slovo”. Kviz je bio izuzetno zanimljiv i napet, potičući natjecateljski duh među sudionicima. Djeca su pokazala veliko znanje i timski rad, te su svi sudionici dobili pohvale za trud i znanje koje su pokazali. Nakon ručka i kratke pauze, održana je radionica na kojoj su sudionici izrađivali plakate na temu blagdana kroz godinu. Također su izlagali životopise pojedinih svetaca, čime su produbili svoje znanje o važnim vjerskim osobama. Radionica je bila izuzetno edukativna i zanimljiva, te su djeca bila vrlo ponosna na svoje radove. Poslijepodne je bilo rezervirano za kupanje u bazenu, što je uvijek omiljena aktivnost među djecom. Nakon kupanja, slijedila je priprema za njihovu veselu večer. Djeca su se zatim zabavljala na uzbudljivom odbojkaškom turniru na pijesku, koji je dodatno podigao raspoloženje. Turnir je bio vrlo napet i natjecateljski, te su djeca pokazala izvanredne sportske vještine i timski rad. Večer je završila izlaganjem rezultata njihove vesele večeri, plesom i večernjom molitvom. Ovaj dan bio je ispunjen raznolikim aktivnostima koje su poticale kako duhovni tako i fizički razvoj sudionika, te su pružile djeci priliku za učenje, zabavu i zajedništvo. 

Zadnji dan kampa započeo je molitvom uz jutarnje razgibavanje i razbuđivanje, što je omogućilo svim sudionicima da se osvježe i pripreme za aktivnosti koje slijede. Nakon toga, organiziran je doručak, a zatim se pristupilo temeljitom čišćenju kampa kako bi se prostor ostavio urednim za naredne goste. Sljedeća aktivnost bila je evaluacija kampa, tijekom koje su sudionici iznijeli svoje mišljenje o proteklom tjednu, naglašavajući pozitivne aspekte, ali i ukazujući na moguće nedostatke. Ovo je bila prilika da se čuje glas svih prisutnih i da se prikupe dragocjeni prijedlozi za buduće organizacije. Nakon evaluacije, održana je sveta misa koju je predvodio vlč. Šimo Mašić. U svojoj propovijedi, vlč. Maršić naglasio je nekoliko ključnih stvari koje bi svaki ministrant trebao imati na umu kako bi postao dobar ministrant. Govorio je o pravilnom ponašanju, važnosti obrazovanja te povezanosti s Bogom, ističući pritom točnost, izvrsnost, prijateljstvo, ustrajnost i slične vrijednosti. Nakon propovijedi, sudionici su imali priliku razgovarati o iznesenim temama, dodajući svoje misli i sugestije. Ovaj interaktivni dio omogućio je dublje razumijevanje i zajedničko promišljanje o važnim životnim vrijednostima. Uslijedilo je zajedničko pjevanje, što je dodatno ojačalo osjećaj zajedništva među sudionicima. Atmosfera je bila ispunjena radošću i zajedničkim duhom, čime je misa postala posebno inspirativna. Nakon svete mise, organiziran je ručak, a potom i posljednje pospremanje kampa. Svi su sudionici marljivo radili kako bi prostor ostavili čistim i urednim, svjesni važnosti odgovornog ponašanja i poštovanja prema budućim korisnicima kampa. Zadnji dan kampa bio je ispunjen smislom, zajedništvom i duhovnim rastom, čime je ostavio dubok i pozitivan dojam na sve sudionike.

Sve ove aktivnosti pridonijele su stvaranju predivnih uspomena i učvršćivanju prijateljstava među djecom. Kroz ove dane, djeca su naučila mnogo o vjeri, zajedništvu, timskom radu i važnosti duhovnog života. Svaki trenutak bio je dragocjen, a iskustva stečena na kampu ostat će im u sjećanju dugo vremena.

Nikolina Rosić