Ljetna škola Taranto 2024.

U periodu od 25.7. do 31.7.2024. godine održana je prva ljetna škola od strane OIKOS Mediterraneo, u Tarantu, na samom jugu Italije, pod nazivom „Intrecci di speranze – between land and see, let’s change the present“. To je bila prilika da mladi iz različitih država Mediterana dođu i uče o integralnoj ekologiji iz svih sfera života: ekonomska, religijska, politička.

Preko 50 učesnika, većinom iz Italije, okupili su se učeći o ekologiji, prirodi, svemu onome što nas okružuje, uzimajući znanje od profesora, poduzetnika, religijskih autoriteta. Učešće su uzeli i mladi iz Egipta, Lebanona, Gruzije ali i Bosne i Hercegovine. Među njima je bio i sudionik ispred Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, koji je aktivno učestvovao u programu.  Predavanja, vježbe i grupni radovi su se izvodili na italijanskom i engleskom jeziku uz prisustvo profesionalih interpretatora i prevoditelja. Organizacija je bila isplanirana tako da se preko dana održavaju predavanja, poslijepodne se radi u grupama, a navečer učesnici imaju slobodno vrijeme kako bi se upoznali, sprijateljili, prikupili nova iskustva i nove priče. Uz sve to išla je i razmjena pojedinih riječi i rečenica iz jezika kojim govore učesnici u svom svakodnevnom životu.

Predavanja su bila podijeljena na nekoliko dijelova, svaki s posebnim fokusom. Prvo se govorilo o integralnoj ekologiji uopće, s naglaskom na sociološke aspekte i kako društvo percipira i djeluje u skladu s ekološkim principima. Drugi dio se fokusirao na ekologiju kao dio identiteta, istražujući kako naši svakodnevni izbori i način života održavaju ekološke vrijednosti. Treći dio je obradio temu ekonomije, analizirajući različite poduzetničke modele i koliko su ti modeli ekološki održivi, te raspraljavljajući o ulozi poduzetnika u promicanju ekološki prihvatljivih praksi. Posljednji dio je bio uloga religije na mediteranu i što je sve ono što nas spaja i što nas čini jednim.

Učesnici nisu samo učili i radili, u toku trajanja ljetne škole održana je i posjeta najstarijem gradu u Italiji, Materi. Matera je pružila nezaboravna iskustva učesnicima i razlog više da se ovakvi projekti trebaju često održavati. Uz Materu, posjetili su i farmu magaraca, unikatno mjesto gdje se prave proizvodi od magarećeg mlijeka i uz to su učili kako napraviti sapun od tih proizvoda. Naravno, biti na jugu Italije a ne otići ne more je vrlo teško izvesti. Kupanje na moru ali i vožnja brodom po „Malom moru“ su bili neizostavni dijelovi da se iskusi Taranto. Posjeta starom gradu i učenje o historiji Italije je nešto što je nezaboravno iskustvo.

Posljednji dan je bio dan za sakupljanje utisaka i razgovaranje o sljedećim koracima koje trebamo napraviti zajedno. Nadati se da će neka od sljedećih škola biti održana u Bosni i Hercegovini, upravo kod nas u  Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“. 

Hamza Jelić/ NCM