Kome ćete služiti?

Već je četvrta nedjelja kako slušamo Isusov govor o kruhu života iz Ivanova evanđelja. Nalazimo se na samom kraju. I koja je reakcija mnogih njegovih učenika? „Tvrda je to besjeda (odnosno riječ)! Tko je može slušati?“ Što je to bilo tako tvrdo za njihove uši?

Prošle nedjelje smo jasno slušali Isusa kako izjavljuje: „Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!” Naše su se katoličke uši već poprilično navikle na ovakav jezik. Ali zamislite kako ta rečenica zvuči nekome sa strane. Nije ni čudo da su Rimljani kršćane optuživali da su kanibali. 

Još jedna stvarčica radi boljeg razumijevanja: Židovstvo stavlja velik naglasak na djelovanje u skladu s Božjim zakonom. Razumijevanje je na drugom mjestu, važno je djelovanje, odnosno vršenje Zakona. A u Zakonu između ostalog piše o mesu i krvi: 

  • Postanak 9,4: „Samo ne smijete jesti mesa u kojem je još duša, to jest njegova krv.”
  • Levitski zakonik 3,17: “nipošto ne smijete jesti ni loja ni krvi.”
  • Ponovljeni Zakon 12, 23: “pazi da ne jedeš krvi! Ta krv je život. Ne smiješ jesti život s mesom. 24 Ne blaguj je; istoči je na zemlju kao vodu.”

A o jedenju samog ljudskog mesa da i ne govorimo. U bibliji se kanibalizam tj. atropofagija tj. ljudožderstvo spominje jedino kao najstrašnija posljedica grijeha kada će se narod dovesti u tako tešku situaciju da će žene od gladi jesti vlastitu djecu.

Da još k tome dodamo, u Ivanovom evanđelju grčka riječ koju koristi Isus kada kaže: „Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju,…” nije uobičajeni „fagein“ što bi označavalo ljudsko jedenje, već koristi riječ „trogein“ što više označava životinjski način jedenja tj. ističe žvakanje i grizenje. 

Nadam se da smo malo približili koliko je Isusova izjava bila sablažnjiva njegovim slušateljima. Mnogi nisu bili kadri prihvatiti doslovnost njegovih riječi.

Točka do koje sam želio doći je ova: I mi nismo daleko od Isusovih učenika. Možda naoko prihvaćamo nauku da euharistijski kruh i vino su Kristvo tjelo i krv, ali već sljedeći korak je upitan i Bog ga upravo stavlja pred nas u prvom čitanju: „…danas izaberite kome ćete služiti: možda bogovima kojima su služili vaši oci s onu stranu Rijeke ili bogovima Amorejaca u čijoj zemlji sada prebivate.“ Mi bi mogli reći: „Ili bogovima moći, novca i tijela?“ Besjeda koja je nama tvrda je da nas tijelo i krv Kristova pozivaju na promjenu života. Kome ja služim danas, kojoj svrsi? Nemoj odgovarati napamet već promotri svoj život, svoje djelovanje i što ti se vrti po glavi. Jer tijelo i krv Kristova pred kojima se nalaziš na svakoj svetoj misi ti postavljaju to pitanje: „Kome želiš služiti?“ Bolje je reći: „Isuse, slab sam, želim služiti svojim požudama i zamislima, pomozi mi!“, nego praviti se lud. Dođimo i mi pred Isusa s našim mesom i krvlju tj. onakvi kakvi jesmo i pustimo da nas, kao što kaže u drugom čitanju, poput svoje zaručnice okupa i predvede sebi „slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva“ Možda prije blagovanja njegovog tijela trebaš da te on očisti kroz sakrament svete ispovijedi. Bog igra s tobom zaozbiljno. Uložio je u mene i tebe svoju krv. I? Danas. Kome želiš služiti?

 

Piše don Mislav Botica