Mali putokazi u život – četvrti ljetni susret 

Od 20. do 22. kolovoza 2024. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je četvrti ljetni edukativni susret za mlade bez roditeljskog staranja u okviru projekta Mali putokazi u život. Susretu su prisustvovali mladi iz Dječijeg doma Tuzla. Vršnjački edukatori: Anđela Dizdar, Ana Jocović, Kristina Mandić i Andrea Štok pripremili su raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti za sudionike.

Prva večer bila je posvećena upoznavanju i povezivanju sudionika, što je omogućilo izgradnju čvrstih temelja za daljnje zajedničko druženje. Drugi dan započeo je energičnim igrama koje su pomogle podizanju raspoloženja i stvaranju pozitivne atmosfere među sudionicima. Nakon toga uslijedila je posjeta bilijarskom klubu, gdje su mladi imali priliku opuštanja i zabave.
Po povratku iz bilijarskog kluba, aktivnosti su se preselile u sportsku dvoranu Renovabis. U ovoj fazi susreta, sudionici su se bavili raznim sportskim igrama pod vodstvom djelatnika Maria Tucakovića. Ova aktivnost pridonijela je fizičkom zdravlju i timskom duhu među sudionicima.Popodnevni program obuhvatio je edukaciju o komunikaciji. Mlade sudionike kroz interaktivnu diskusiju i aktivnosti podučili smo o vrstama komunikacije, s posebnim naglaskom na nenasilnu komunikaciju. Razgovarali smo o pozitivnim i negativnim aspektima komunikacije s drugima, što je pomoglo sudionicima da bolje razumiju i unaprijede svoje komunikacijske vještine.
Nakon edukativnog dijela, sudionici su imali priliku učiti korake hip-hopa, a potom su se posvetili kreativnim aktivnostima kroz crtanje. Večer je završila zajedničkim gledanjem filma “Vlak u snijegu”, što je bio sjajan način za opuštanje i refleksiju na provedeni dan. Također, ovaj film je poznat po svojoj tematici o hrabrosti, prijateljstva i zajedništva, koja odražava ključne vrijednosti i poruke koje smo željeli naglasiti tijekom susreta. Kroz priču o avanturama i izazovima djece u teškim okolnostima, film nudi vrijedne pouke o prevladavanju teškoća i važnosti međusobne podrške.


Treći, ujedno i posljednji dan, bio je ispunjen raznovrsnim aktivnostima koje su omogućile sudionicima da se zabave i koriste svoje kreativne sposobnosti. Kroz interaktivne igre, sudionici su virtualno istražili Kilimandžaro, spajajući igru i zabavu na inovativan način. Također, organiziran je kviz koji je testirao znanje i potaknuo zdravo natjecanje među sudionicima, što je dodatno obogatililo njihov iskustvo. Kasnije su se posvetili plesnim aktivnostima, koje su dodatno obogatile njihov doživljaj i omogućile izražavanje kroz ples.
Ovaj ljetni susret imao je duboko značenje za sve prisutne. Obogatio je živote mladih sudionika i pružio im vrijedne lekcije o važnosti nenasilne komunikacije, timskog rada i osobnog izražavanja. Uspostavljeni odnosi i iskustva stečena tijekom susreta doprinijet će njihovom osobnom razvoju i jačanju samopouzdanja. 

Andrea Štok/ NCM