Slušaj

 

Ovo razmatranje je parafrazirana i skraćena homilija pomoćnog biskupa Los Angelesa Roberta Barrona koju, ako želite, možete preslušati na: https://www.wordonfire.org/videos/sermons/be-opened/

Isus Krist je Božja ikona. To znači da njegovi čini govore o onom što Bog čini. Isus liječi bolesne. Liječiti na hebrejski znači i spašavati. Bog nas dolazi spasiti – nas i cijeli svijet. Jer cijeli svijet je bolestan što možemo dobro uočiti na svakoj razini: moralnoj, fizičkoj itd. Bog ga nije takvog zamislio. Bolest i patnja nije njegova konačna volja za nas. Što nam onda govori današnja zgoda izliječenja gluhog mucavca? 

Prvo ovaj čovjek nije Izraelac. On je poganin iz Dekapolisa. To nam govori da je Božji naum spasenja univerzalan, a ne rezerviran za neke. 

I bolest ovog čovjeka – on ne čuje i ne može govoriti. Za Židove najveća zapovijed (ljubiti Boga svim svojim srcem itd…) započinje riječju: Slušaj! Naš problem je što ne čujemo Božju riječ. Možda je ne čujemo jer nam je nitko ne zna prenijeti na razgovijetan način. Ako ne čujemo Riječ Božju ne možemo je ni prenositi drugima. Nemo dat quod non habet. 

Što onda Isus čini s ovim čovjekom? Što Isus čini s nama kako bi mogli čuti i prenositi njega drugima? Izdvaja ga iz mnoštva. Riječ Crkva (Ekklesia) znači: Sazvana – oni koji su pozvani van, odvojeni od ostatka svijeta (za Boga). Isus nas je prvo doveo u Crkvu.

Druga stvar je da stavlja svoje prsti u njegove uši kao da ga priključuje na sebe. Isus nas priključuje na svoj božanski život preko sakramenata. Ako ne primam sakramente, nisam priključen na izvor Božanskog života. 

Treća stvar je samo otvrananje ušiju preko Riječi. Efata! – Otvori se! Crkva je mjesto gdje Riječ/Isus otvara moje uši da je mogu čuti i naviještati drugima i to, kako kaže evanđelje, razgovijetno. 

Ovo je avantura kršćanskog života: Biti intimno povezan s Isusom (sazvan sa strane) koji mi otvara uši da mogu primati njegovu riječ i donositi je drugima.

Piše don Mislav Botica