Kralj – dijete

U nedjeljnim čitanjima, ovog puta iz Knjige Mudrosti ponovno slušamo o pravedniku čija će blagost i strpljivost biti stavljena na kušnju. Psalam odgovara na predstojeću kušnju tonom pouzdanja u Božju pomoć. U drugom čitanju zavisti i svadljivosti zajednice suprotstavljena je mudrost odozgor (za nas kršćane Isus Krist je Mudrost Božja) – čista, mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana i nehinjena. 

Isus u evanđelju nastavlja ovu nit suprotstavljajući želju svojih učenika za čašću i moću s jednim djetetom. Danas u društvu općenito puno pažnje predajemo djeci. Trebamo razumjeti da je u Isusovo vrijeme na aramejskom bila ista riječ za dijete i janje, a na grčkom ista riječ za dijete i slugu. U ono vrijeme dijete je bilo nitko i ništa jer uopće nije ulazilo u društvene igre časti, užitka, moći i bogatstva. 

Prihvatiti onoga koji je nitko i ništa za ovaj svijet, prihvatiti ranjive je prihvatiti Isusa. I učenicima to nije bilo skroz jasno jer kaže da ne razumješe njegove besjede (da mora biti ubijen) i da ga se bojahu pitati. Oni jedino razumiju moć prisile. 

A Isus se upravo predstavlja kao dijete – kralj. Volio bih ubaciti djelić jednog dnevnika molitve koji upravo govori o ovome:

Ja u dušama vladam, ne prisilom, već svojom najslađom ljubavlju. Ja vladam kao Kralj – dijete, s blagošću i s ljubavlju koja je potpuno božanska. Ja nisam tiranin, niti ću ikome nametati svoju vlast. Ja sam Kralj – dijete koje dolazi pod krinkom prosjaka, tražeći gostoprimstvo od srca do srca. Onima koji prihvaćaju moju vladavinu dajem toplinu i svjetlost, hranu i piće, slavnu odjeću i vječni udio u mom kraljevstvu. Učini Me poznatim kao Kralja ljubavi, kao malog siromaha koji čeka da bude primljen u vaše društvo, i dobrodošao usred vas, tamo da vlada, ne snagom, već ponizno i  beskrajnim suosjećanjem. Kada bi duše znale kakvo je moje Kraljevstvo, podložile bi mi se u tren oka, a Ja bih ih, kao odgovor, ispunio radošću svoje prisutnosti. Ljubite me, dakle, i dopustite mi da vas ljubim svojim Kraljevskim Srcem. Velika je stvar biti ljubljen od Kraljevog Srca, a ja sam Kralj svega što jest, što je bilo i što će biti. Moje Srce je tvoje. Daj mi zauzvrat svoje srce. Tako će naše prijateljstvo biti zapečaćeno na nebu i na zemlji. 

In sinu Jesu; when heart speaks to heart

 

Piše don Mislav Botica