Održana press konferencija povodom osme volonterske akcije “72 sata bez komporomisa”

U četvrtak, 26. rujna u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, tijekom tiskovne konferencije predstavljena je osma po redu volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“.

Okupljene predstavnike medija na početku je pozdravio predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura koji je i predstavio govornike – vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomu Vukšića, potom ravnatelja Nadbiskupijskog Centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimu Maršića te projekt koordinatoricu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa Saru Selak.

Nazočnima se prvi obratio mons. Vukšić koji se osvrnuo na povijest volonterstva istaknuvši kako je ono oduvijek bilo prisutno u Crkvi te predstavlja najstariji način crkvenog djelovanja.

„Volonterizam nije samo davanje vremena, već čin ljubavi, suosjećanja i hrabrosti. U trenucima kada svijet treba promjenu, volonteri su ti koji se javljaju, pružajući ruku pomoći i inspiraciju drugima. Dragovoljno, nesebično pomaganje ljudima u potrebi nije samo prisutno od samih početaka Crkve, nego je i sastavni dio pastoralnog nastojanja i djelovanja Katoličke Crkve“- kazao je nadbiskup.

Potom se obratio vlč. Maršić koji je kazao kako Centar za mlade već 17 godina svojim programom i aktivnosti ohrabruje i educira tisuće mladih u Bosni i Hercegovini. Osvrnuo se tako na proteklo ljeto koje je obilježeno geslom UČI, VJERUJ, DJELUJ, a tijekom kojeg su uspjeli organizirati pet ljetnih kampova i okupiti oko 400 djece iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije.

„Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. izabrao je biti  mjesto za sve mlade u Bosni i Hercegovini. Povjerenje u mlade, ljubav prema njima i uživanje u vremenu provedenom s njima su naši prioriteti. Centar je prije 17 godina odlučio slušati mlade i kroz svoje projekte im pomoći da postanu hrabriji i odvažniji, one koji uvijek u Bogu mogu pronaći oslonac za dobre odluke i hrabre izazove. Edukacija i volonterizam su ključni za razvoj mladih, jer ne samo da jačaju njihove vještine i znanja, već i potiču empatiju i solidarnost. Uče ih kako da aktivno sudjeluju u svojim zajednicama, preuzmu odgovornost i stvaraju pozitivne promjene.istakao je vlč. Maršić.

Medijima se na kraju obratila i projekt koordinatorica Sara Selak koja je predstavila samu akciju i ono na čemu će mladi volonteri biti angažirani tijekom tri dana trajanja akcije, poput posjeta starijim i nemoćnim, volontiranja u staračkom domu, pomoć socijalno ugroženim obiteljima na različite načine, te sudjelovanje u brojnim drugim projektima.  Kazala je kako je ovogodišnja akcija okupila 1000 mladih iz 4 biskupije: Vrhbosanske, Mostarsko-Duvanjske, Banjolučke i Trebinjsko-Mrkanske, koji će realizirati preko 60 projekata.

Na samom kraju zahvalila se donatorima i posebne zahvale uputila volonterima: „Želimo uputiti posebnu zahvalu svim našim volonterima, čiji entuzijazam, posvećenost i rad čine ovu akciju mogućom. Bez vaše predanosti i truda, ne bismo mogli ostvariti ove ambiciozne ciljeve. Vaš doprinos je neprocjenjiv i nadamo se da će vas ova akcija dodatno motivirati da nastavite s vašim izvanrednim radom u budućnosti.“

Press konferenciju u cijelosti pogledajte putem linka.

Volonterska akcija 72 sata bez kompromisa održat će se od 27.-29. rujna 2024. godina diljem Bosne i Hercegovine.