Predavanje o osnovama gnojidbe za polaznike projekta Iuvenes fructus

U subotu 28. rujna održana je 24. edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus. Na predavanju su nazočile obje grupe polaznika, a govorilo se o osnovama gnojidbe. Tlo je dragocjen prirodni resurs, čijom upotrebom i pretjeranim iskorištavanjem dolazi do smanjenja njegove plodnosti, a ukoliko se ne radi na popravci istoga i do postupnog propadanja. Da bi se to izbjeglo, potrebno je sve ono što crpimo iz tla i vraćati natrag. To se čini gnojidbom. Preporuke su  da se gnojidba tla vrši u više navrata, postupno, kako bi u tlu konstantno bila prisutna optimalna količina hranjiva, dostatna za rast i razvoj voćaka. Najvažniji elementi zastupljeni u hranjivu su dušik, fosfor i kalij. Naravno, tu su i ostali mikro- i makroelementi neophodni za životni proces voćke, odnosno, samo plodonošenje. Gnojidbu je najbolje odraditi istovremeno sa obradom tla kako bi se gnojivo ravnomjerno rasporedilo po cijeloj površini i hranjiva iz njega lakše dospjela u tlo i samim time lakše bila dostupna voćki.

Polaznici su na početku vegetacije već imali priliku upoznati se s vrstama gnojiva ali i sa samom aplikacijom istih kada je bilo vrijeme prihrane voćaka. Kako je trenutno u voćnjacima u jeku berba jabuke i polaznici su se pridružili beračima. 
S vršnih dijelova plodove su skidali uz pomoć platforme dok je drugi dio polaznika opale plodove skupljao s tla. Tako su imali priliku vidjeti i kakvi plodovi idu za industriju tj za različite oblike prerade.