Od odnosa za odnos

U prvom nedjeljnom čitanju ćemo slušati: „Nije dobro da čovjek bude sam.“ Rekao je jedan poznati engleski mislilac iz 20. st J.K. Chesterton: „Ako nije dobro da čovjek bude sam, onda nije dobro ni da Bog bude sam.“ To je istina i to znamo, ne jer smo jako pametni, nego jer nam je sam Bog to objavio. Objavio nam je da je on zajedništvo osoba. Prije nego je stvorio prve ljude – u Bibliji piše da je rekao: „Stvorimo čovjeka…“ – Govori u množini. Čovjek je stvoren usred jednog razgovora tj. odnosa. Čovjek je biće stvoreno iz odnosa za odnos. 

Biblija i Crkva nas uče da je temelj ljudskog društva jedna zajendica odnosa: Obitelj. 

Svjedoci smo brojnih napada na obitelj ali osim vanjskih napada često smo svjedoci i problema koji dolaze iznutra obitelji. Koliko rana, tragedija, napuštenosti, promašaja, svađa i rastava. I sve nas koji možda ulazimo u te negativne kategorije Bog neizmjerno, potpuno i savršeno ljubi. Mrzi ono zbog čega trpimo ali do ludila ljubi nas koji trpimo.

Drugo čitanje nas podsjeća da je Isus trpio i umro kako bi milošću Božjom svakome moglo biti na korist što je on umro.

To znači da je Božja milost i sam Bog također prisutan tamo gdje je smrt, patnja, napuštenost, promašaj. To znači da Isus Krist ne odbacuje nikoga i nitko za njega nije promašen slučaj. Najpromašenija stvar koju možemo učiniti je odbaciti Isusa Krista.

Ali osim što on daje smisao našim promašenim odnosima također nas uči kako se vratiti u odnos s njime i ljudima i kako ne promašiti u budućnosti. On ne prihvaća ništa manje od potpune ljudske sreće. Zato kada od njega traže potvrdu za napuštanje žene on ne prihvaća. On nam govori istinu o prvotnom Božjem planu sreće za sve nas, odnosno u ovom slučaju za kršćanske brakove. On pokazuje put u Nebo, a za one koji su skrenuli pokazuje put povratka. 

P.S. Papa nas je sve pozvao da u ponedjeljak 07.10. postimo (barem od jednog obroka ili nečega što nam se sviđa) i molimo za mir u svijetu.

 

Piše don Mislav Botica