Vikend susret u sklopu projekta Mali putokazi u život – susret s naglaskom na prijateljstvo i zajedništvo

Od 18. do 20. listopada 2024. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, održan je trodnevni vikend susret u sklopu projekta „Mali putokazi u život“. Susret je okupio djecu iz Dječjeg doma „Porodica“ iz Zenice, a pod vodstvom iskusnih edukatora – Iman Maslar, Andree Paleksić, Ane Jocović i Mie Rabljenović i projekt koordinatoricu Goranu Lovrić – cilj je bio pružiti im podršku kroz različite aktivnosti osmišljene za socijalno-emocionalni razvoj, jačanje timskog duha i izgradnju novih prijateljstava. 

Prvi dan vikend susreta započeo je dolaskom sudionika u NCM, nakon čega su ih dočekali topli obroci i prijateljska atmosfera. Zajednička večera omogućila je sudionicima da se opuste nakon putovanja i pripreme za bogat program koji ih je očekivao. Večernji program bio je osmišljen kao prilika za međusobno upoznavanje kroz interaktivne igre i mozgalice, koje su stvorile otvorenu i zabavnu atmosferu. Kroz te igre, djeca su mogla pokazati svoje vještine logičkog razmišljanja, timske suradnje, ali i naučiti nešto novo jedni o drugima i o edukatorima. Ova aktivnost poslužila je kao uvod u opušteno druženje koje je uslijedilo, pružajući djeci priliku da se polako uključe u grupne aktivnosti. 

Drugi dan vikend susreta započeo je u kreativnom duhu, gdje su sudionici kroz radionice imali priliku izraziti svoju maštu i kreativnost. Edukatori su osmislili aktivnosti koje su potaknule djecu da se izraze kroz grupne projekte koji su im pomogli razviti osjećaj zajedništva. Kroz te aktivnosti, djeca su učila o važnosti suradnje i zajedničkog rada na ostvarivanju zajedničkog cilja. Nakon kreativnog vremena, svi sudionici su se uputili u sportsku dvoranu Renovabis, gdje su se održale različite sportske igre i natjecanja. Sportske aktivnosti, osim što su promicale fizičku aktivnost i zdrav način života, omogućile su djeci da razvijaju natjecateljski duh, ali i da nauče važnost fair-playa i timske igre. Nakon sportskih aktivnosti, organiziran je zajednički ručak, a druženje se nastavilo u kuglani. Kuglanje je pružilo sudionicima priliku da se relaksiraju nakon napornog dana, ali i da se natječu u prijateljskom duhu, što je pridonijelo jačanju međusobnih veza. Večernji program drugog dana zaključen je radionicom pod nazivom „Povezivanje prijateljstva“, u kojoj su sudionici zajedno s edukatorima razgovarali o važnosti prijateljstva, razumijevanja i podrške unutar zajednice. Ova radionica poslužila je kao refleksija na dotadašnje iskustvo, ali i kao prilika da se promoviraju vrijednosti tolerancije, empatije i međusobne pomoći.

Treći, ujedno i posljednji dan vikend susreta, započeo je nastavkom sportskih aktivnosti u sportskoj dvorani Renovabis. Djeca su ponovno imala priliku da kroz različite igre i aktivnosti razvijaju svoje fizičke vještine, ali i da jačaju međusobnu suradnju i timski duh. Nakon sportskih aktivnosti, uslijedio je završni ručak, gdje su sudionici mogli razmijeniti dojmove o protekla dva dana i uživati u posljednjim zajedničkim trenucima. Završni dio programa bila je evaluacija, gdje su sudionici imali priliku izraziti svoje mišljenje o vikendu, razgovarati o onome što su naučili i podijeliti svoja iskustva. Evaluacija je bila prilika da se sagleda učinak programa na djecu i kako su aktivnosti pridonijele njihovom osobnom razvoju. Edukatori na projektu Mali putokazi u život istaknuli su važnost ovakvih susreta za emocionalni i socijalni razvoj djece. 

Mia Rabljenović