Proslavljen 17. rođendan Centra za mlade

Proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih – institucije koja 17 godina djeluje s mladima i za mlade upriličena je u njezinim prostorijama, pod geslom Uči, vjeruj, djeluj te je obuhvatila svečano misno slavlje i bogat prigodni program u dvorani Renovabis kao i svečani domjenak.

Misno slavlje koje je pjesmom animirao bend Mali Rim iz sarajevske župe Stup, predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, uz koncelebraciju tajnika Apostolske nuncijature u BiH mons. Javiera Camañes-Forésa, ravnatelja NCM-a dr. vlč. Šime Maršića i još 15 svećenika među kojima je bilo izaslanstvo Biskupije Linz predvođeno generalnim vikarom mons. Severinom Lederhilgerom.

Poput brižne majke…

Na početku svete mise, riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je ravnatelj Maršić. „Naš zaštitnik papa Ivan Pavao II. mlade je hrabrio da uče, vjeruju i spremno i odvažno djeluju. Dragi prijatelji i mi u ovom Centru – djelatnici i volonteri želimo slijediti Isusa. Želimo biti mjesto gdje će mladi rasti u znanju i osobnoj vjeri te svojim djelovanjem svjedočiti i milosrdno lice Božje – na poseban način prema onima koji su na rubu“, kazao je među ostalim vlč. Šimo.

Nakon što su animatori Anđela Dizdar i Antonio Jurić pročitali svetopisamska čitanja te pastoralni suradnik u NCM-u don Mislav Anton Botica navijestio Evanđelje, mons. Ćosić uputio je prigodnu propovijed. „Liturgijsko slavlje spomendana Sv. Ivana Pavla II., pape, nebeskog zaštitnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, prigoda je za uputiti iskrene čestitke: ravnatelju (…) a posebice svim mladima radi kojih ovaj Centar postoji i djeluje. Istodobno, ovo je prigoda za izraziti zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji Centra, ne samo u materijalnom smislu nego ponajviše u izgradnji znakovite uloge koju Centar zasigurno ima u životu Vrhbosanske nadbiskupije i društva. Odatle potreba danas posebno moliti da Centar, uz djelovanje Božje providnosti, zauzetost mladih i potporu prijatelja i donatora, svojim višebrojnim aktivnostima nastavi okupljati, formirati i odgajati mlade i tako ih pratiti u njihovu razvoju u zrele ljude i vjernike“, kazao je na početku generalni vikar. 

U nastavku je podsjetio kako je u svom govoru na bdijenju s više od milijun mladih na prostranoj poljani Tor Vergate, 19. kolovoza 2000., Sv. Ivan Pavao II. darovao im Evanđelje uz napomenu da riječ u njemu sadržana – jest Isusova riječ! „Ta riječ, dodao je, u mladima pobuđuje želju da od svoga života učine nešto veliko, slijede neki ideal, odbace osrednjost, hrabro, ponizno i ustrajno se zauzimaju oko poboljšanja sebe samih i društva. Svojim riječima, a još više svojim darom, Papa je u tom susretu, kao i u mnogim drugim susretima, osvojio srca mladih koji su ga pozdravili dugim pljeskom. Pitamo se: zašto?

Odgovor na ovo pitanje nalazi se u odlomku iz poslanice Solunjanima. U želji da Solunjanima pokaže da su njegove namjere čiste, Sv. Pavao naglašava da ono što im je on iznio – a to je ‘evanđelje Božje’ (2,2) – slobodno je od bilo kakvog oblika osobnog interesa. Nakon susreta s uskrslim Gospodinom, Pavao je živio i djelovao za propovijedanje i naviještanje riječi koje govore i svjedoče o Isusu Kristu, a sadržane su u evanđelju (…) Služeći se riječima Sv. Pavla svoje razmišljanje završavam molitvom i željom da Nadbiskupijski centar za mlade nastavi biti poput brižne majke koja svoju brigu i ljubav prema mladima pokazuje tako što pred njih iznosi ljepotu, slast, čistoću, nježnost, dobrotu, blagost, jasnoću, istinu i još puno toga što je sadržano u evanđelju Isusa Krista. Istodobno, molim da vi, dragi mladi, nastavite spremno i velikodušno odgovarati na poslanje koje imate u našoj mjesnoj Crkvi – a ono je hrabro i s ljubavlju darovati Isusa Krista drugima“, zaključio je mons. Ćosić.

U nastavku, molitvu vjernika pročitali su Iris Vrdoljak i Antonio Jurić, a na kraju svete mise riječi zahvale uputio je vlč. Šimo.

Mjesto koje je postalo domom mladih

Poslije bogoslužja slavlje je nastavljeno prigodnim programom, kojeg je ove godine vodio nekadašnji djelatnik NCM-a Josip Milanović.

Pozdravivši okupljene, zahvalivši svima uz koje se Centar već 17 godina može nazivati „domom mladih“ te predstavivši projekte i aktivnosti kroz proteklu godinu dana, pozvao je bend Mali Rim koji je otvorio program pjesmom s kojom su se predstavili na ovogodišnjem Marijafestu BiH.

Potom je student Darko Tusun iz Mostara pročitao rad Moć jedne olovke – Da imam moć jedan dan! kojim je pobijedio na NCM-ovu natječaju za najbolji literarni rad u sklopu projekta Mladi i demokracija.

Budući da Nadbiskupijski centar za pastoral mladih kroz svoje projekte ostvaruje brojne uspješne suradnje s različitim institucijama, dijelom toga je – a u sklopu projekta Because we care – i Osnovna škola Bila čiji su učenici petog razreda izveli kratki igrokaz pod nazivom U tuđim cipelama.

U sklopu svog rada NCM realizira projekt koji se temelji na stvaranju inkluzivnog društva za osobe s intelektualnim poteškoćama kojeg realizira zajedno s partnerima iz Udruženja za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Oaza, župom Sv. Luke Novi Grad i župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup. Tim povodom korisnici Oaze, izveli su himnu svog udruženja.

Također, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. već više od 10 godina realizira i projekt Mali putokazi u život, kroz koji okuplja djecu bez roditeljskog staranja iz dječjih domova i pruža priliku da, kroz različite projekte i aktivnosti, osjete zajedništvo, ljubav i podršku. Stoga su sudionici ovoga projekta izveli hip hop koreografiju.

Nakon toga nazočnima se obratila studentica Adisa Gagula, koja je od početka dijelom ovog projekta i podijelila svoju priču.

U nastavku je voditelj Milanović podsjetio kako je dvorana Renovabis – u kojoj se odvijao program – otvorena prije 10 godina te spomenuo neke od brojnih događaja kojima je bila domaćin. „Na svoj 10. rođendan, dvorana Renovabis će, osim što slavi godine zajedništva i radosti, postati mjesto iz kojeg mladi, sudionici međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, šalju poruke mira, razumijevanja i međusobne ljubavi“, kazao je te su potom mladi uputili svoje poruke mira na 11 svjetskih jezika.

„Neka nas geslo Uči, vjeruj, djeluj i dalje vodi kroz svaki dan. Neka nas motivira da budemo pokretači promjena, nositelji nade i graditelji budućnosti. Jer samo zajedno, uz vjeru, učenje i djelovanje, možemo graditi svijet pun ljubavi, mira i razumijevanja“, poručio je voditelj programa Josip Milanović.

U nastavku je za mlade upriličen koncert u dvorani te je druženje nastavljeno uz domjenak u restoranu i auli NCM-a koji je i na ovaj način pokazao zahvalnost svim mladima, prijateljima, partnerima, volonterima i drugima koji su proteklih 17 godina ugradili dio sebe u ovu instituciju i njezine projekte.

J.P., Katolički tjednik

Foto: Davor Krajinović/ Katolički tjednik