SVEČANO PREDSTAVLJEN „INSIDE!“ PROJEKT ZA MLADE IZ BIH, ALBANIJE I ITALIJE

 

demoslika.jpg

Podizanje razine svijesti, odgovornosti i osjetljivosti za okoliš te kroz kreativan i inovativan način raditi na njegovom očuvanju

U utorak, 25. listopada 2016. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ svečano je predstavljen projekt „INSIDE!“ podržan od strane Europske Unije kroz program Erasmus+.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ kao nositelj projekta, tijekom dvije godine realizacije u suradnji s Caritasom Italia iz Italije te organizacijom „Ambasadori mira“ iz Albanije okupit će mlade koji će kroz razni sadržaj raditi na podizanju razine svijesti, odgovornosti i osjetljivosti za okoliš te kroz kreativan i inovativan način raditi na njegovom očuvanju.

Na svečanom predstavljanju projekta, prisutne je pozdravio prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ koji je izrazio zahvalnost svim prisutnim na dolasku, te istaknuo važnost sudjelovanja Centra za mlade u projektu INSIDE! koji doprinosi izgradnji mostova između tri države koje su odgovorne za rad s mladima, nakon čega je Ivana Klačar, djelatnica NCM-a „Ivan Pavao II.“ nazočnim predstavila organizaciju koja je nositelj INSIDE! projekta.

Nakon predstavljanja nositelja projekta, gosp. Markeljan Hiluku predstavio je organizaciju „Ambasadori mira“ kao partnera projekta, dok je gosp. Daniele Bombardi, predstavio rad i djelatnosti Caritasa Italiane, trećeg partnera u projektu.

Važnost i ulogu programa Erasmus+ u projektu podržanom od strane Europske Unije nazočnim je predstavila Roberta Del Prete, predstavnica Caritasa Italiana, poslije čega je uslijedila i prezentacija INSIDE! projekta kojeg je predstavila koordinatorica Gorana Lovrić.

INSIDE! projekt kroz razna studijska putovanja, radionice u srednjim školama, kampanje o podizanju razine svijesti, ljetnim kampovima, kreiranju dokumentarnog filma okupit će oko 1000 mladih tijekom dvije godine s ciljem promocije socijalne i radne inkluzije mladi iz tri države (BiH, Italija i Albanija). Projektom INSIDE! promovirat će se aktivno sudjelovanje u društvu kao i razmjena mladih putem interkulturalnih iskustava gdje će mladi iz tri zemlje imati priliku upoznati se međusobno, razmijeniti informacije, znanja i dobre prakse.

Svečano predstavljanje projekta zaključeno je prezentacijama „Zelena ekonomija, ekonomija budućnosti“ doc. dr. Mehmeda Cere, pomoćnika ministrice za okoliš u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koji je kroz zanimljivo i ilustrativno predavanje naglasio važnost i utjecaj ekologije na život svakog pojedinca te bogatstvo biodiverziteta kojim BiH raspolaže zahvaljujući svom geografskom položaju al i važnosti korištenja za održiv način, što opet omogućava i radno angažiranje velikog broja ljudi.

Program je završen prezentacijom Mirele Rajković, predstavnice SEEYN-a (South East European Youth Network) na temu „Osnaživanje mladih za aktivnu participaciju u društvu“. Moderator predstavljanja projekta bio je Josip Milanović, djelatnik NCM-a.

Već u srijedu, tim projekta INSIDE! održat će još jedan sastanak kako bi definirali aktivnosti te sljedeće korake za što skoriju realizaciju projekta u tri zemlje koje sudjeluju u projektu. (kta/mladicentar)