U borbi protiv modernih ovisnosti – Klik za zdravlje

KLIK 2Moderno vrijeme nosi nove brojne razloge zbog kojih su ovisnosti globalni problem značajno zastupljen posebno u zapadnom svijetu. Neki od razloga su što moderno vrijeme i razvoj zapadne civilizacije sa sobom nosi nove stilove i načine života, nove trendove, iziskuje nove vidove izdržljivosti u ubrzanom ritmu života, promjenu sustava vrijednosti i još mnogo toga.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije ovisnost je psihičko, a ponekad psihičko i tjelesno stanje koje nastaje uslijed međusobnog djelovanja živog organizma i sredstva ovisnosti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ovisnost definira kao kroničnu recidivirajuću bolest što upravo govori o složenosti problema ovisnosti. Uzimanjem supstanci/sredstava ovisnosti mozak se vremenom dubinski i dugoročno mijenja, a kod sintetskih droga može se mijenjati i uslijed samo jednog uzimanja.
Posljednjih nekoliko godina sve više tinejdžera i mladih osoba razvija ovisnost o internetu, kao i video igricama što može postati ozbiljan problem za uspješan i produktivan život mlade osobe te briga za cijelu obitelj, što je potvrdilo više od 90% ispitanika velikog istraživanja Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ koje je realizirao prije četiri godine na uzorku od 3 752 osobe, kazavši kako imaju problem s viškom slobodnog vremena koje ne znaju na pravi način iskoristiti nakon čega se javlja problem ovisnosti o internetu.
Nakon dobivenih rezultata, NCM „Ivan Pavao II.“ u školskoj godini 2013./2014. započeo je projekt „Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje“ za učenike osnovnih i srednjih škola koji ima za cilj upoznati mlade iz osnovnih i srednjih škola ali i njihove roditelje o problemima i opasnostima kojima su svakodnevno izloženi, te načinom prevencije iste kroz tri susreta za djecu i jednim susretom za roditelje.
U novoj akademskoj (školskoj) 2016./2017. godini, Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ nastavlja realizaciju projekta „Klik za zdravlje“ za učenike od 12 do 18 godina, kroz edukativni, kreativni, preventivni i zabavni sadržaj koju će uz podršku Josipa Milanovića, koordinatora projekta voditi vršnjački edukatori.
Ako želite da se projekt realizira u Vašoj školi (župi) javite se putem e-mail: josip.ncm@gmail.com ili putem telefona +387 33 766 225.