Mladi pravoslavci, katolici i muslimani posjetili vjerske objekte u Sarajevu

Zajednička fotografija u KatedraliU subotu, 12. studenog tim projekta „Koračajmo zajedno“ realizirao je prvu posjetu vjerskim objektima u Sarajevu u tekućoj akademskoj godini. Zajedno s učenicima iz JU Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža iz Istočnog Sarajeva, i studentima pravoslavcima, katolicima i muslimanima, posjetili su vjerske objekte u Sarajevu, te upoznali se s radom Nadbiskupijskog centra za mlade „Ivan Pavao II“ i projektom „Koračajmo zajedno“.

Piše: Jovana Beribaka

Koordinatorica Nadežda Mojsilović i Jovana Beribaka, vršnjačka edukatorica, predstavili su sudionicima posjete Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ i projekt „Koračajmo zajedno“ nakon čega su se mladi upoznali kroz zanimljivu igricu.
Potom su se svi zajedno uputili ka Staroj Pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji posvećenu Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Kustos crkve i crkvenog muzeja upoznao je mlade o povijesti crkve, svetinjama koje se nalaze u ovoj crkvi, kao i o muzeju, koji spada u jedan od pet muzeja u svijetu crkvenog karaktera.
Zatim su mladi posjetili i Katedralu Srca Isusova. Rektor Katedrale mons. Ante Meštrović, ispričao je mladima nešto više o Katedrali, kroz povijest pa do danas, o njenom značaju i specifičnim detaljima koji je karakteriziraju.

Poslije posjete kršćanskim vjerskim objektima, uslijedila je posjeta muzeju, Svrzina kuća u kojoj je živjela tipična muslimanska obitelj u 18. i 19. stoljeću. Kustos ovog muzeja mlade je upoznao s infrastrukturom kuće koja je bila tipična za tadašnje muslimanske obitelji, te sa životom ove obitelji.

Mladi slušaju predavanje
Nije izostala ni posjeta Gazi Husrev Begovoj džamiji koja datira iz 16.v. Mladima je predstavljen povijesni pregled džamije, te osnovne karakteristike ovog vjerskog objekta.
Na kraju dana, puni utisaka, mladi su otišli na zajednički ručak, gdje su imali priliku jesti tradicionalna bosanska jela i razgovarati o utiscima vezanim za taj dan.