Održana duhovna obnova za studente grada Sarajeva

duhovnaUdruga katoličkih studenata (UKS) Emaus pripremila je, 15. prosinca 2016. u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu sada već tradicionalnu dugovnu obnovu i priredbu pod geslom „Svim na zemlji mir, veselje“ za sve studente grada Sarajeva.

Posebnu točku božićnog programa, zanimljivu i poučnu predstavu „Božićni dar“, izveli su članovi glumačke sekcije pod vodstvom Nikole Nikolića i Deane Relatić. Predstava je nosila poruku kako je današnji čovjek izgubio mir i običaje zbog novih životnih standarda.

Nešto više od 150 studenata, među njima i djelatnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. na čelu s ravnateljem dr. Šimom Maršićem okupilo se u večernjim satima tog hladnog četvrtka.

Duhovnu obnovu predvodio je župni vikar u samostanu Bistrik fra Danijel Rajić koji se u svojem nagovoru osvrnuo na ljubav kroz sakrament euharistije ispitujući čovječju savjest u odnosu na poslušnost Isusu Kristu. Naglasio je kako je svaka misa duhovna obnova ili bi barem to trebala biti, te kako nakon nje trebamo osjetiti promjenu ako smo srcem i dušom sudjelovali. Potaknuti tim riječima, studenti su u velikom broju pristupili božićnoj svetoj ispovjedi kako bi pripremili srca za dolazak maloga Isusa, a ne Djeda Mraza kojeg nam serviraju.

Na Svetoj misi na kojoj je koncelebrirao duhovni asistent vlč. Ivan Butum te ravnatelj dr. Maršić, fra Danijel se za vrijeme propovijedi ponovno osvrnuo na ispit savjesti postavivši pitanje: „Što da Krist sad dođe i zatraži našu dušu, gdje bi ju našao?“

duhovna2

Nakon duhovnog sadržaja u crkvi sv. Ćirila i Metoda u bogoslovnoj dvorani Pavla VI. uslijedio je kulturni sadržaj koga je vodila članica Emausa i studentica četvrte godine komunikologije Jelena Zovko. Nakon pozdravnih riječi najavila je bend Emaus koji se pod vodstvom Filipa Miloševića po tko zna koji put predstavio studentima svojim sjajnim izvedbama pjesama Rodio se Bog i čovjek i Feliz Navidad za koje je aranžman uradio sam Filip.

Nakon glazbe nazočne je pozdravio predsjednik UKS-a Ante Kelavić. Spomenuo je dosad uspješno realizirane projekte Emausa zahvalivši svima na dolasku i podršci tijekom cijele godine. Također je istaknuo kako udruga u novoj godini planira realizirati nove projekte i aktivnosti.

Posebnu točku božićnog programa, zanimljivu i poučnu predstavu Božićni dar, izveli su članovi glumačke sekcije pod vodstvom Nikole Nikolića i Deane Relatić. Blaženko Duvančić, Ivan Bagarić, Žana Matić-Gavran, Ivana Jurkić i Tomislav Barišić scenski dočarali su priču u kojoj djeca nakon smrti bake djeda dovela iz planinskog sela k sebi u bogati gradski stan na 17. katu. Radnja se odvijala na Badnji dan kada je cijela obitelj trebala otići na skijanje u Austriju. Ipak unuka i unuk ostali su s djedom koji im je nostalgično pričao o svojim običajima slavljenja Božića. Predstava je nosila poruku kako je današnji čovjek izgubio mir i običaje zbog novih životnih standarda i svega onog što obilježava život u 21. stoljeću.

Uslijedila je podjela paketića za sve studente, a koje su pripremili članovi Emausa zahvaljujući potpori donatora. Prigodni program završio je u baru bogoslovije gdje su studenti uživali i pjevali uz svirku benda Emaus.

duhovna3

Broj studenata Hrvata katolika u Sarajevu nije točno poznat niti je evidencija o ukupnom broju ikad provedena ali se on procjenjuje tek na nekoliko stotina. UKS Emaus broji njih nekoliko desetaka. UKS Emaus u suradnji s NCM-om Ivan Pavao II. već tradicionalnim organizacijama duhovnih obnova i pripremanjem kulturnih i humanitarnih sadržaja ipak nastoji dobrom voljom spojiti i u zajedništvu zadržati sarajevske studente, hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere kako bi se zadržala snaga jedinstva, ostvarila nova prijateljstva, a sve to u znaku izgradnje i jačanja vjere i ljubavi.
(kta/n.n.)