Koračajmo zajedno

clanakkoracajmo02Nadežda Mojsilović, Srpkinja je i pravoslavka. Stalno je zaposlena  u „Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“. Radi na projektu „Koračajmo zajedno“. Projekat je zajednička inicijativa Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u BiH.

„Sveštenik Mladen Drobnjak i ja dobili smo blagoslov Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija da radimo na ovom projektu“, pojašnjava Nadežda, te dodaje  da cilj nikome nije da asimilira nekoga. Upravo suprotno, kaže Nadežda- cilj projekta je da druge naučimo svojoj religiji, uvažavajući sve razlike.

Projekat „Koračajmo zajedno“ nastao je prije tri godine. Cilj mu je bio razmjena iskustava mladih ljudi. Ali i upoznavanje sa drugom religijom. Nadežda je njegov dio od samog početka.

„Ne volim da čujem da radimo na pomirenju. O kakvom pomirenju pričamo ako se niko nije ni posvađao. Mi mladi se nismo svađali, nismo imali prilike ni da se susrećemo. Cilj nam je da upoznamo jedni druge, da razbijemo predrasude“, kaže Mojsilović.

Mojsilović  koja je ranije bila dio  grupe za mlade u Međureligijskom vijeću BiH, na ovom projektu radi od njegovog začetka, posljednje tri godine. Između ostalog, u Sarajevu su obilazili različite vjerske objekte, pravoslavne i katoličke  crkve, džamije. Mnogima je to bio prvi put da uđu u neku od crkava ili džamiju.

„Iskustva mladih su pozitivna. Na prvu – to im je neobično, ali uvijek imamo veliku zainteresvanost mladih i nikada do sada niko se nije usprotivio ideji da ode“, kaže Mojsilović.

clanakkoracajmo01

Jelena Grebenar je Hrvatica i katolkinja, dio je projekta kao i Nadežda od samog početka. Smatra da mržnja i nepovjerenje uglavnom dolaze iz neznanja. A mladi u BiH, prema njenom mišljenju malo znaju o drugima i drugačijima.

“Inače sam iz Viteza, i u Travniku i Vitezu imamo i pravoslavne i islamske vjerske objekte, međutim, nisam ih posjetila sve dok nisam došla u Sarajevo. Mislim da to govori koliko nas kao društvo ne zanima. Danas kada vodimo neku grupu, reakcije su različite, mnogo je onih koji pokazuju interesovanje-postavljaju pitanja. Drugi pak pokazuju indiferentnost. Ipak, najsrećniji smo kada vidimo promjene. Mladi budu iznenađeni, kažu nam: “Ja sam mislio je to drugačije”, kaže Jelena.

Ove godine, pored SPC i Katoličke crkve u BiH, na ovom projektu rade i mladi iz Islamske zajednice.

“Veoma nam je drago da je od ove godine uključena i Islamska zajednica u projekat. Počeli smo da uključujemo znatan broj studenata. Do sada smo imali priliku uraditi dvije radionice, ova druga je u procesu izrade. Vjerujem da će u narednom periodu projekat imati pozitivan uticaj na mlade”, kaže Alija Gušić, predstavnik Islamske zajednice na projektu “Koračajmo zajedno”.

Kroz projekat organizovane su brojne edukacije. Svake godine se organizuje kamp za mlade, a posljednje dvije godine je bio na Nišićkoj visoravni, kod crkve Sv. Apostola Petra i Pavla. Mladi kroz  ovaj projekat odlaze na studijska putovanja, na međureligijske susrete.

Autor teksta je Aleksandra Tolj.

Tekst je urađen u sklopu projekta Divided Past- Joint Future ( http://jointfuture.org ), koji provodi OKC Banjaluka, a finansira EU. Sadržaj teksta je  isključiva odgovornost OKC-a i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Preuzeto: www.okcbl.org