„Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima“

IMAG0261

U srijedu 18. siječnja, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličeno je ekumensko bogoslužje Riječi, koje je obilježilo početak Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2017. Bogoslužju, čija je misao vodilja bila „Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima“, nazočile su djelatnice Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Nadežda Mojsilović i Marija Puljić, koje su ujedno i koordinatorice međureligijskog projekta „Koračajmo zajedno“, te Minja Todorović.

Nakon uvodne riječi dr. sc. msgr. Pere Sudara, uslijedile su prigodne molitve pokajanja i čitanja Božje riječi. Tijekom molitve pokajanja, uz priznanje grijeha bezosjećajnosti, uzajamne mržnje i prijezira, klevete, diskriminacije, progona, vjerskih ratova, raskola, samodostatnosti i dr., prinošeno je kamenje od kojeg je nastao zid kao simbol razjedinjenosti kršćana. Prigodnu propovijed, nakon čitanja biblijskih odlomaka, uputio je Delegat Mitropolije dabrobosanske protojerej stavrofor Vladislav Topalović, profesor Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Protojerej stavrofor Vladislav se u svojoj propovijedi osvrnuo osobito na Hvalospjev ljubavi sv. Pavla apostola te naglasio da je put ljubavi jedini mogući put jedinstva kršćana. Potom je uslijedila molitva vjernika za mir i pomirenje, nakon koje su upaljene svijeće u rukama svih okupljenih kao simbol Kristovog svjetla, ali i poziva svakome od njih da unose svjetlo u tamu svijeta te budu tvorci jedinstva.
Ovu molitvenu osminu također će obilježiti ekumenski koncert kršćana u Katedrali Srca Isusova 21. siječnja u 19.30 sati, te molitva za mir u Sabornoj crkvi u Sarajevu 25. siječnja u 18 sati.

Marija Puljić