PAPA MLADIMA IZ BIH: “MOLITE ZA MIR I JEDINSTVO VAŠE ZEMLJE”

papa franjo

U katehezi na općoj audijenciji u srijedu, 18. siječnja 2017. Papa je spomenuo Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, koja je započela, 18. siječnja. Moto ovogodišnjega molitvenog tjedna, koji glasi “Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima” (2 Kor 5, 14-20), za nas je izazov – kazao je papa Franjo. Molimo Gospodina da se sve kršćanske zajednice, bolje poznavajući vlastitu povijest, teologiju i pravo, sve više otvaraju pomirenju. Neka nas obuzme Duh dobronamjernosti i razumijevanja, kao i volja za suradnjom.

Papa se s ganućem prisjetio i ekumenske molitve u Lundu, u Švedskoj, održane 31. listopada prošle godine u prigodi komemoracije, s luteranima, 500. obljetnice početka Reformacije. U duhu te zajedničke komemoracije Reformacije – napomenuo je Sveti Otac – više gledamo na ono što nas sjedinjuje, nego na ono što nas razdvaja, i nastavljamo zajednički hod kako bismo produbili naše zajedništvo, i dali mu sve vidljiviji oblik.

U Europi je ta zajednička vjera u Krista poput zelene niti nade; pripadamo jedni drugima – napomenuo je Papa. Zajedništvo, pomirenje i jedinstvo mogući su. Kao kršćani, odgovorni smo za tu poruku i imamo ju svjedočiti svojim životom. Neka Bog blagoslovi tu volju za jedinstvom i čuva sve ljude koji hode putom jedinstva – istaknuo je papa Franjo.

Pozdravljajući izaslanstvo Europskoga ekumenskog itinerarija, Papa je govorio o plodovima dijaloga kroz više desetljeća. Kristovo je Evanđelje u središtu našega života, i sjedinjuje ljude koji govore različitim jezicima, koji žive u različitim zemljama, i koji žive vjeru u različitim zajednicama – kazao je te dodao – Ekumenski pokret daje plodove, uz milost Božju. Neka nebeski Otac i dalje blagoslivlja tragove sve svoje djece.

Potom je pozdravio mlade, bolesne i novovjenčane parove. Mlade je potaknuo da mole kako bi svi kršćani ponovno bili samo jedna obitelj; bolesne da prikažu svoje trpljenje za jedinstvo Crkve; a novovjenčane parove da iskušaju besplatnu ljubav kao što je ona Božja prema cijelom ljudskom rodu.

Na kraju je Sveti Otac pozdravio djecu i mlade iz Bosne i Hercegovine, koji su na audijenciji bili nazočni zajedno s obiteljima sa Sicilije, koje su ih ugostile:
Pozdravljam hrvatske hodočasnike! S osobitom radošću pozdravljam djecu i mlade iz Bosne i Hercegovine te njihove domaćine – obitelji sa Sicilije. Dragi mladi, provodeći zajedno vrijeme kao braća i sestre u obiteljima koje vas primaju, imate mogućnost rasta u ozračju nade. Samo ćete tako vi, mladi katolici, pravoslavni i muslimani, moći sačuvati nadu kako biste živjeli u bratskijem, pravdenijem i mirnijem svijetu, koji je iskreniji i više po mjeri čovjeka. Ostanite uvijek čvrsti u vjeri i molite za mir i jedinstvo vaše zemlje i cijeloga svijeta. Od srca zahvaljujem obiteljima domaćinima na primjeru ljubavi i kršćanske solidarnosti: djecu treba uvijek braniti, štititi i primati s ljubavlju. Obećajem vam svoju duhovnu blizinu te svima vama udjeljujem Apostolski blagoslov.

Preuzeto: www.ktabih.net