ODRŽANA KATEHEZA „STRAHOVI I NADE ČOVJEČANSTVA“

Prva katehezaU ponedjeljak, 23. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, održana je prva kateheza kao priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati od 29. do 30. travnja 2017. godine u Vukovaru.

Tema kateheze, koju je predvodila Marija Puljić, djelatnica NCM „Ivan Pavao II.“, bila je “Strahovi i nade čovječanstva“. Nakon uvodog dijela, sudionici su imali priliku zajedno razgovarati o strahovima suvremenog doba, koji tište svijet u cjelini (strah od terorizma, prirodnih katastrofa, diskriminacije, gladi…), ali i o nesigurnostima mikrokozmosa – svakodnevnim strahovima malih ljudi (strah od budućnosti, neuspjeha, bolesti, samoće, lošeg ekonomskog statusa, nepronalaska pravog puta…). Nakon što su definirani strahovi, mladi su razmišljali i o dobru današnjice, kao što su aktivizam mladih, mogućnost obrazovanja, prirodni resursi, tehnološki izumi koji olakšavaju svakodnevne poslove i dr. Kroz biblijske odlomke, otkrivali su da u Kristovoj riječi počiva njihova nada i „lijek“ za svaki strah, te da svatko od njih ima važan zadatak, a to je da donosi tračak radosti i ohrabrenja u beznađe i depresiju svijeta.

Brodovi
U nastavku je uslijedio rad u skupinama, koje su imale određen zadatak: zamisliti da se nalaze na summitu najmoćnijih svjetskih vođa koji zagovaraju Treći svjetski rat, na svjetskoj konferenciji o hrani gdje se raspravlja o bezosjećajnom iskorištavanju prirodnih resursa i poticanju GMO usjeva ili u globalnoj agenciji koja zagovara izgradnju nuklearnih elektrana i rafinerija koje uništavaju okoliš. Za svaku problemsku situaciju, sudionici su trebali pronaći argumente temeljene na Bibliji i nauku Crkve, kako bi spriječili pogubne odluke za čovječanstvo. Nakon zajedničkog plenuma, svatko od sudionika je simbolično napisao riječ na sidro nade koje mu pruža sigurnost u moru strahova.