Radom (i zabavom) do punine čovjekove ljudskosti

Druga kateheza mladih Sarajevo

U ponedjeljak, 20. veljače, u prostorijama NCM „Ivan Pavao II.“, održana je kateheza „Zaposlenje i uspjeh u poslu“, koju su vodile animatorice Ivana Vidović i Valentina Gluvić. Ciljevi kateheze su bili upoznati sudionike s kršćanskim poimanjem rada, te ih potaknuti na konkretnu akciju.

Animatorica Ivana je u uvodnom dijelu razgovarala sa sudionicima o problemima koje muče mlade ljude prilikom nalaženja posla nakon završenog studija, te istaknula pozitivne primjere mladih koji su vlastitim, samoinicijativnim angažmanom unutar društvene zajednice, pored truda na studiju, uspjeli pronaći posao.

Povezavši temu s vlastitim iskustvom, animatorice su potaknule mlade da izađu iz okvira te svoje studentske dane upotpune volonterizmom i stjecanjem praktičnog iskustva, koje im u konačnici uvelike može pomoći u stjecanju komunikacijskih i drugih vještina kojima bi nadogradili znanje stečeno na visokoobrazovnim ustanovama. Prilikom rada u skupinama, mladi su razmišljali o biblijskom utemeljenju čovjekove potrebe za radom, prilikom čega je naglašeno da čovjek radeći postaje sličan Bogu koji je Stvoritelj.

Također je naglasak stavljen na socijalni nauk Crkve, u kojemu se ističe čovjekovo pravo na rad, dostojanstven život i pravednu plaću, te da je rad izraz punine čovjekove ljudskosti. Mladi su uočili da stanje u bosanskohercegovačkom društvu uvelike odstupa od socijalnog nauka Crkve, ali da postoje ljudi u našem okruženju koji se oslanjaju na rad vlastitih ruku i pomoć Božju, te ipak uspijevaju „dostojno materijalno, društveno, kulturno i duhovno živjeti.“ Na koncu susreta, mladi su prezentirali svoje ideje o različitim mogućnostima njihovog angažmana unutar crkvene i društvene zajednice.

Nakon kateheze, u prostorijama restorana NCM „Ivan Pavao II.“, uslijedio je pub kviz u organizaciji Udruge katoličkih studenata „Emaus“, koji je vodio vlč. Ivan Butum. Ekipi koja je pokazala najbolje znanje tijekom kviza uručene su prigodne nagrade.

Marija Puljić

 Voditeljice kateheze

Mladi

Pub kviz mladih