Svečano otvoren projekt „Iuvenes Fructus“ u Kornici

NIK 7822

Na sjeveru Bosne i Hercegovine, na samoj granici s Republikom Hrvatskom, 180 km udaljeno od Sarajeva, u malenom selu Kornica, u srijedu 22. veljače u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i poduzeća Zorg-In d.o.o održano je svečano otvorenje projekta Iuvenes Fructus.

U posljednje vrijeme, prema podacima analize stanje i potreba mladih u Federaciji BiH, Bosnu i Hercegovinu napustilo je 150 000 mladih osoba, dok je 67% mladih u našoj zemlji nezaposleno. Upravo zbog ovih podataka, Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ koji već deset godina radi s mladima na području Vrhbosanske nadbiskupije ali i cijele Bosne i Hercegovine, odlučio je pokrenuti projekt Iuvenes Fructus koji ima za cilj educirati mlade te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi, točnije vočarstvu kako bi ostali u svojoj domovini te pomogli svojoj lokalnoj zajednici.

Program koji se održao u prostorijama stare Osnovne škole Kornica svečano je otvorio prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio im se na dolasku i pozvao ih da i dalje vjeruju u projekte i aktivnosti Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ te svojom otvorenošću nastave biti „produžena ruka“ u što kvalitetnoj edukaciji i obrazovanju svim mladih na području BiH.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Centra, nazočnim se obratila i gđa. Renata Vrdoljak, zamjenica ravnatelja koja je predstavila povijest Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ ali i kako se došlo na ideju da svoje aktivnosti prošire na marginaliziranu skupinu mladih kroz projekt Iuvenes Fructus. U svom govoru, gđa. Vrdoljak istaknula je kako je Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ kroz svoj rad s mladima odlučio ovim projektom raditi s mladima od 18 do 35 godina koji nakon završetka školovanja, nisu nastavili školovanje na fakultetima, koji imaju poteškoća pri pronalasku posla s posebnim naglaskom na mlade koji dolaze iz mjesta koja su opustošena za vrijeme rata i koja su još uvijek u fazi povratka i obnove.

NIK 7819

U svom emotivnom govoru, gosp. Petar Lušo, direktor poduzeća Zorg- In d.o.o, također je pozdravio nazočne mlade, polaznike jednogodišnje obuke, svećenike i predstavnike vlasti kojim se zahvalio na dolasku ali i podršci na svemu što zajedno sa svojim djelatnicima radi u selu Kornica već četiri godine u kojem trenutno živi oko 40-ak obitelji. Selo Kornica, mjesto u fazi povratka i obnove obogaćeno je nasadom voća Zorg- In d.o.o. gdje je u tijeku otvaranje i kompletiranje pogona za proizvodnju soka od jabuka, čime je posredno omogućeno otvaranje i novih radnih mjesta za povratnike.

Program svečanog otvorenja projekta obogatila je i prezentacija projekta Iuvenes Fructus koju su nazočnim predstavili i voditelji projekta, Monika Malbašić i Jozo Miletić. Nazočnim polaznicima projekta, učenicima Srednje strukovne škole u Orašju, svećenicima i predstavnicima vlasti predstavljen je program projekta, način realizacije ali i tehničke informacije oko praktične i teorijski nastave koju će slušati i pratiti 20 polaznika tijekom godinu dana.

Financijsku podršku ovom veoma značajnom projektu za mlade na području Bosne i Hercegovine pružio je Renovabis katolička karitativna organizacija, te Word Vision– organizacija koja u Bosni i Hercegovini postoji od 1994. godine od kada je prešla dug put djelovanja: kako od pružanja humanitarne pomoći ratom zahvaćenih zajednica, do izgradnje porušenih domova, škola, vrtića, osnaživanja zajednica kako bi se zajedničkim snagama poboljšao kvalitetu života djece.

U ime donatora, nazočnim gostima na svečanom otvorenju projekta Iuvenes Fructus obratila se i gđa. Larisa Klepac, operativna direktorica koja se zahvalila na pozivu da zajedno s Centrom za mlade „Ivan Pavao II.“ i poduzećem Zorg- In d.o.o surađuje na projektu.
Osim voditelja i domaćina susreta, te donatora, okupljene je pozdravio i gosp. Zdravko Beljo pomoćnik Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, preč. Jakov Filipović dekan doborskog dekanata, gosp. Đuro Ivanović zamjenik načelnika Bosanski Šamac, gosp. Zlatko Špionjak predstavnik općine Domaljevac- Šamac, gosp. Mijo Stanić u ime općine Odžak, gosp. Jakica Lušo predstavnik mjesne zajednice Kornica i vlč. Pavo Kopić župnik župe Čardak.

Nakon svečanog programa otvorenja, održan je i sastanak s polaznicima jednogodišnje edukacije u sklopu projekta Iuvenes Fructus kojima je preciznije predstavljen projekt. Tijekom godinu dana, skupina mladih zajedno će učiti, raditi, steći radne navike i na kraju programa imati priliku biti izabrani za pet najboljih polaznika koji će dobiti poticaj za pokretanje vlastitog biznisa.

Susret koji je moderirao Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ završen je ručkom i obilaskom Kornice.

Josip Milanović 

{gallery}Iuvenes_fructus_otvorenje{/gallery}