Upoznati druge i razbijati predrasude

Mladi u TrebinjuSkupina od 25 mladih katolika, pravoslavaca i muslimana iz različitih gradova Bosne i Hercegovine posjetila je od 25. do 26. veljače Trebinje i Dubrovnik u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno. Prvi dan započeo je posjetom Tekiji na vrelu rijeke Bune u Blagaju kod Mostara, koja predstavlja značajan spomenik kulture iz ranog turskog doba u BiH. To je mjesto gdje su, posebnim ritualom, derviši obavljali – i danas obavljaju – zikr (slavljenje Boga). S tim objektom i njegovim značajkama mlade su upoznali Alija Gušić i Ahmed Tabaković.

Znamenitosti u Trebinju

Potom put je nastavljen u Trebinje gdje je uslijedio obilazak manastira Hercegovačka Gračanica odakle se pruža prelijep vidik na grad i rijeku Trebišnjicu. Poseban značaj ovog manastira je u tome što je izgrađen po uzoru na Kosovsku Gračanicu, zadužbinu Kralja Milutina iz 1321.
Među najznačajnijim vjerskim objektima na području grada i okolice izdvaja se Saborna Crkva Preobraženja Gospodnjeg podignuta 1888. u srcu Trebinja. Mlade je tu dočekao i poželio im dobrodošlicu svećenik Dražen Tupanjanin.

Upoznao ih je sa značajem hrama za grad i o njegovim unutarnjim odlikama, među kojima su i freske. Osim toga otac Dražen je istaknuo važnost ovakvih posjeta tijekom kojih se mladi različitih vjera okupljaju i upoznaju sa sličnostima i razlikama u njihovim religijama. Obilazak Trebinja nastavljen je šetnjom kroz njegovu staru jezgru u kojoj su mladi vidjeli katoličku katedralu i Osman-pašinu džamiju, a potom posjetili i Muzej Hercegovine s osam stalnih postavki: Arheološka, Dučićeva zbirka, Etnografska postavka, Memorijalna izložba slika Atanasija Popovića, Kulturno-povijesni razvoj Trebinjskog kraja od 10. do prve polovine 20. stoljeća…

Dubrovački dojmovi

Drugi dan posjeta nastavljen je u Dubrovniku, jednom od najznačajnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Mladi pravoslavci su u jutarnjim satima nazočili liturgiji u Crkvi sv. Blagovijesti, gdje ih je nakon bogoslužja pozdravio svećenik Miroslav Bošković te ih upoznao s povijesnim značajkama te crkve. Govorio je i o pravoslavnom narodu koji živi u Dubrovniku, kao i o odnosu pravoslavnih vjernika prema svakoj osobi naglasivši da svaki kršćanin treba gledati Boga u svakom živom biću.

Mladi slusaju predavanje

Druženje je nastavljeno u prostorijama Pravoslavne Crkve uz osvježenje. U 11 sati mladi katolici sudjelovali su na sv. misi u Franjevačkom samostanu Male braće, gdje je cijelu skupinu nakon misnog slavlja pozdravio gvardijan fra Veselko Grubišić. Ovaj samostan krasi crkva sagrađena tijekom 14. stoljeća u romaničko-gotičkom stilu, klaustar, koji je po nekima najzanimljiviji srednjovjekovni spomenik u Dubrovniku, te knjižnica s povijesnim izvorima iz 15. stoljeća.

Mladi su posjetili i druge kulturno-povijesne spomenike, poput dominikanskog samostana i crkve.
Sljedeći posjet bio je Islamskoj zajednici (IZ), gdje je s mladima razgovarao Salkan ef. Herić, predstavivši osnivanje IZ-a u Dubrovniku, u kojoj je 1934. utemeljen Odbor IZ-a i postavljen prvi imam. Mladima je poručio da rade na razbijanju predrasuda prema različitim religijama te naveo primjere dobre suradnje s mladeži kroz različite posjete pripadnika drugih vjeroispovijesti.

Tijekom ostatka dana sudionici putovanja razmjenjivali su dojmove međusobno se družeći, uživajući u šetnji Stradunom i promatrajući ostale simbole Dubrovnika, kao što su crkva Sv. Vlaha, Orlandov stup, Onofrijeva fontana…

Nadežda Mojsilović