Josip Milanović: Pružimo priliku mladima da budu inspiracija jedni drugima

Konferencija Unija za odrzivi razvoj 1U petak, 17. ožujka u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u organizaciji Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini održana je konferencija pod nazivom „Iseljavanje građana iz Bosne i Hercegovine- posljedice ilegalnih odlazaka“ kako bi se skrenula pažnja o rizicima i posljedica sve većeg broja odlaska građana Bosne i Hercegovine u Europske zemlje „trbuhom za kruhom“.

Nakon pozdravnih riječi gđe. Mirhunise Zukić, predsjednice Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini koja je nazočnim predstavila rezultate istraživanja odlaska građana Bosne i Hercegovine u razdoblju od 2013.-2016. godine, naglasivši kako iz Bosne i Hercegovine uglavnom odlaze ljudi koji su godinama živjeli u rizičnim područjima te se odlučili na odlazak.
Nazočnim se predstavio i gosp. Medžid Lipjankić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je predstavio rad i aktivnosti ministarstva, istaknuvši kako ministarstvo uvelike radi na rješavanju ilegalnih odlazaka građana Bosne i Hercegovine.

Kroz svoje izlaganje gđa. Šejla Ramović u ime Ministarstva sigurnosti BiH istaknula je kako i oni već dugi niz godina kroz svoje aktivnosti i projekte rade na osnaživanju i poticanju građana Bosne i Hercegovine da ostanu u svojoj domovini. U svom obraćanju, gđa. Ramović predstavila je i statističke podatke o broju ilegalnih odlazaka građana BiH u zemlje Europske Unije.

Konferencija Unija za odrzivi razvoj 2Konferenciju u organizaciji Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u ime mladih obogatilo je i izlaganje Josipa Milanovića, predstavnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ koji je predstavio rad Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ koji kroz svoje projekte i aktivnosti radi na osnaživanju i ohrabrivanju mladih da svojim znanjem, talentom i sposobnostima ulažu u osobni razvoj i razvoj lokalne zajednice. U svom govoru, Milanović je pozvao sve nazočne da kroz svoj angažman neprestano ohrabruju mlade podržavajući njihove inicijative, naglasivši kako je vrijeme da medijski prostor ispunimo pozitivnim pričama o uspješnim mladima iz BiH koje će poslužiti kao inspiracija ostalim.

Konferencija je zaključena diskusijom i predstavljanjem kampanje koju će Unija za održivi razvoj i integracije u Bosni i Hercegovini realizirati sredinom sljedećeg mjeseca u 36 općina u Bosni i Hercegovini, zajedno s mladima, lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama, gdje će raditi na zaustavljanju bh. građana, posebnom mladih za odlazak u treće države. 

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ ovom prilikom zahvaljuje Uniji za održivi razvoj i povratak u Bosni i Hercegovini na pozivu i prilici da svojim pozitivnim primjerima obogati konferenciju. 

Josip Milanović